Dry transport in Oxelösund2

Sitä mukaa kun asiakkaat lisäävät erikoislujien terästen käyttöä kehittyneemmissä tuotteissaan kasvavat myös levykuljetuksiin kohdistuvat vaatimukset. Kyseessä on hanke, joka tukee SSAB:n strategiaan sisältyvää myynnin tehokkuustavoitetta, , ja samalla asiakkaiden tarpeiden täyttämistä.

Oxelösundissa on suuri varastohalli, joka on rakennettu kosteudelta suojattujen kuljetusten osuuden kasvattamiseksi. Hallin koko on 5 800 neliömetriä.

”Pystymme parantamaan tavaravirtoja dramaattisesti yksinkertaistamalla kosteudelta suojattuja kuljetuksia, ja pitkällä aikavälillä suuri osa käsin tehtävästä ylimääräisestä käsittelystä voi poistua. Aiemmin levyjen lajittelu on vaatinut paljon työtä, ja purku kuivissa tiloissa on ollut hyvin rajoitettua. Tämän vuoksi toimitukset tietyille asiakkaille ovat kestäneet pidempään. Nyt pystymme käsittelemään levyt tehokkaammin ja merkittävästi lyhyemmillä läpimenoajoilla”, SSAB Oxelösundin logistiikkapäällikkö Staffan Thelander kertoo.

Staffan Thelander
Staffan Thelander, Supply Chain Manager at SSAB Oxelösund.

Asiakkaat levittävät lakan usein suoraan levyä suojaavan pohjamaalin päälle, mihin tarvitaan sileä pinta. Jos levyt varastoidaan ulos, niiden väliin voi muodostua kosteutta, mikä lisää korroosion riskiä. Levyt, jotka asiakas haluaa maalaamattomina tai ainoastaan suihkupuhdistettuina, ovat herkempiä säälle. Toinen syy kosteudelta suojattujen kuljetusten tarpeelle voi olla se, että levy on saatava nopeasti asiakkaan tuotantoon. Kostea levy vaikeuttaa prosessia ja voi vaatia kuivausprosessin asiakkaan tiloissa.

”Useimmilla nosturiasiakkailla on erittäin korkeat vaatimukset ja he haluavat täydellisen pinnan, koska se lakataan heti. Samankaltaisia vaatimuksia kohtaamme autoteollisuussegmentin asiakkaiden parissa: siellä pinta on tärkeä, ja vaatimukset meille kvarttolevyn toimittajana ovat tiukat”, selittää Länsi-Euroopan myyntipäällikkö Robert Höllerbauer SSAB Special Steels -divisioonasta.

Robert Höllerbauer
Robert Höllerbauer, Sales Manager for SSAB Special Steels, Western Europé.

Halli rakennetaan niin, että kuorma-autot voivat ajaa sisään ja kuorma voidaan kuormata niihin kuivana. Halliin varastoidaan toimitusta odottavia levyjä, mutta siellä on tilaa myös asiakaskohtaisille levyille, toisin sanoen levyille, joita SSAB varastoi asiakkaita varten.

”Mahdollistamme ensimmäistä kertaa levyn kuormauksen sisällä jopa 14 metrin korkeudelle. Aiemmin rajoitus on ollut kuusi metriä, mikä on ollut liian matala kuormauksen kannalta”, Staffan Thelander kertoo.

Mitoiltaan 48 x 116 metrin kokoisessa teltassa on määrä olla sisäänkäynti pitkällä sivulla; kuorma-autojen on päästävä ajamaan sisälle telttaan levyn kuormaamista varten. Korkeudesta huolimatta tästä ei ole tulossa uutta korkeavarastoa. Olemassa olevat haarukkanostimet vaativat korkean varan, jotta nostot voidaan suorittaa niillä esteettömästi.

SARI HEIKKINEN