Oskar Thorstensson - erittäin tyytyväinen Technical Development Program -osallistuja

Joulukuussa 2014 astuin ensimmäistä kertaa SSAB:n Oxelösundin tehtaan porteista sisään. Olin menossa haastatteluun opinnäytetyötä varten. Haastattelu meni ilmeisesti suhteellisen hyvin, sillä minulle tarjottiin opinnäytetyöpaikkaa. Tehtävänäni oli laatia uusi rakenne-ehdotus Vacuum Tank Degassing Stationin lämmityskannelle. Työn piti alun perin keskittyä ennen kaikkea "käsitteellisiin suunnitteluehdotuksiin", mikä kuulosti minusta huolestuttavan laaja-alaiselta, sillä olen piintynyt laskentanörtti. Suhteellisen nopeasti kuitenkin sekä minä että ohjaajani huomasimme, että käytössä olleen rakenteen ongelma oli liian pieni vahvuus, ja ilokseni ainakin neljä yhteensä kuudesta kuukaudesta pyhitettiin laskelmien tekemiseen.

Opinnäytetyön suorittamisen jälkeen HR-osasto otti minuun yhteyttä. He ehdottivat, että hakisin "hitsausteknikon" paikkaa Oxelösundissa, sillä he uskoivat minun sopivan siihen rooliin. Sanoin ystävällisesti mutta päättäväisesti kiitos ei, hitsaus ei vaikuttanut minun jutultani.

Ohjaajani ehdotti hakemista SSAB:n tekniseen harjoitteluohjelmaan TDP:hen. Se kuulosti tosi jännittävältä, ja lähetin hakemuksen vain muutama päivä ehdotuksen jälkeen.

Minut valittiin mukaan, ja aloitin ensimmäisen moduulini Knowledge Service Centerin hitsausosastolla Borlängessä. Ajattelin taas, että hitsaus ei olisi minua varten. Mutta koska kaikki työntekijät ovat niin äärettömän kiinnostuneita työstään, on mahdoton olla inspiroitumatta. Se ei koske pelkästään Knowledge Service Centeriä – olen kokenut saman "hengen" kaikilla osastoilla, joilla olen työskennellyt. SSAB:n palkkalistoilla on erittäin paljon ihmisiä, jotka palavat halusta tehdä työtään ja ovat aidosti kiinnostuneita työstään. Se on sekä kiehtovaa että inspiroivaa nuorelle kokemattomalle insinöörille, joka ei oikein tiedä, mitä työelämältä pitäisi odottaa.

Tämä kaikki into ja kiinnostus hämmästytti minua aika paljon. Kasvoin lähellä Nyköpingiä, ja valitettavan usein ihmisillä on ihan eri kuva SSAB:stä.  

Borlängen ensimmäisen moduulin jälkeen matkani jatkui kohti Oxelösundia, jossa pääsin mukaan projekteihin sekä markkinointi- että prosessikehitysosastoilla. Viimeisen projektini suoritin yhdessä Johan Myrsellin kanssa (hän osallistui myös TDP-ohjelmaan) Logistics Development -osastolla. Osaston johtaja Jonas Bollvik antoi meille vapaat kädet luoda malli kovuuden lisääntymisen arviointiin. Sekä minä että Johan aloimme olla yhä itsevarmempia, ja tuntui todella hyvältä, että meihin luotettiin jo niin paljon, että saimme mahdollisuuden tehdä suoria muutoksia tuotantojärjestelmään. 

Harjoitteluohjelman suorittamisen jälkeen minulle tarjottiin paikkaa Knowledge Service Centerin hitsausryhmässä, jota kutsutaan nykyään nimellä Manufacturing Technology. Tällä kertaa hitsaus tuntui oikealta valinnalta, ja otin paikan heti vastaan. Olen erittäin iloinen siitä, että pääsin osallistumaan TDP-ohjelmaan. Sen kautta pääsee tutustumaan ihmisiin eri osastoilta ja oppimaan, keillä on vastaukset eri kysymyksiin. 

Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että HR-osasto tuntee minut paremmin kuin minä itse! Hitsaus on erittäin jännittävää, ja hitsausala sisältää itse asiassa paljon laskelmien tekemistä.  

Haluatko tietää  lisääteknisestä kehitysohjelmasta? Ota yhteyttä Mathias Thoréniin, [email protected]