Joensuulainen Kenax Koneistus Oy on perustettu Kenneth Eckertin moottoriharrastuksen ympärille. Noin vuoden verran toiminut Kenax tarjoaa tuotekehitys-, suunnittelu- ja valmistuspalveluja konepajatuotteille, sekä erityisesti ajoneuvojen ja moottoreiden osille. Kenax suunnittelee ja valmistaa moottoripyörien ja autojen osia käyttämällä mm. SSAB:n Toolox-koneistus- ja työkaluterästä.

”Tärkeimmän, moottorin runkopukin eli kampiakselin laakerikannen lisäksi käytämme Toolox-terästä erityisesti mekaanista kulutusta kestäviin osiin. Tuotteen ylivoimainen sitkeys ja kovuus ovat avainasemassa. Lisäksi käytän Toolox-terästä moottoreiden osissa ennaltaehkäisevästi, näin saamme vahvistettua moottorin tehon kestoa paremmin kuin vakiona ja kasvattaa sen sietokykyä vuosien saatossa”, kertoo Kenneth Eckert.

Toolox on tullut jo aiemmin Kenaxille tutuksi työkalusovellusten kautta, koska se on osoittautunut hyväksi ja varmaksi valinnaksi, joten tuote on otettu käyttöön myös harrastuksen parissa. ”Teräksen pitää olla riittävän luja, ilman että sille tehdään lämpökäsittelyä, ja kun sitä koneistetaan, koneistettavan osan pitää pysyä varmasti mitassaan. Ongelmia on ollut todella vähän verrattuna muihin vastaaviin tuotteisiin. Positiivinen palaute tulee yleensä loppukäyttäjiltä siinä vaiheessa, kun moottorikoneistamo on linjahoonannut, eli kun lopullinen istutus moottorilohkoon on tehty. Tuolloin varmistetaan, että lopputulos on oikea ja linjassa. Tähän asti kokemukset ovat olleet erinomaiset.”, sanoo Kenneth.

Harrastuspohjalta rakentunut yritystoiminta on jo laajentunut ulkomaille. Kenax Koneistus Oy:n asiakaskunta koostuu kilpamoottorirakentajista sekä yksityisistä että yrityksistä, jotka valmistavat yksilöityjä moottoreita. Pääasialliset asiakkaat ovat Saksassa, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Suomessa ja Englannissa. Asiakas lähettää Kenaxille vanhat moottorin osat, jotka korvataan vastaavilla Toolox-osilla. ”Siellä, missä tarvitaan lujaa teräsosaa, Toolox on oikea valinta. Olen kiintynyt Toolox-teräksen koneistamisen helppouteen, näin ollen saadaan kerralla mittatarkka osa valmistettua”, kertoo Kenneth.

Muille Toolox-terästä harkitseville Kennethillä on selkeä neuvo: ”Kannattaa katsoa tarkkaan koneistusohjeet, jotka löytyvät SSAB:n sivuilta. Noudattamalla ohjeita varmistavat, että koneistaminen on tehokasta. Esimerkiksi väärillä syöttöarvoilla jyrsimen työkalut kuluvat suhteettoman nopeasti. Ohjeita noudattamalla työkalujen elinikä pidentyy merkittävästi.”

SSAB:n Toolox työkalu- ja koneenrakennusteräs toimitetaan käyttövalmiina eikä se vaadi riskialtista ja aikaa vievää lämpökäsittelyä. Tämä mahdollistaa tuotteen nopeamman tuomisen markkinoille. Toolox-teräksen avulla voidaan saavuutta erittäin korkea komponenttien mittatarkkuus, mikä varmistaa niiden

hyvän sopivuuden käyttökohteeseen. Sen testatut mekaaniset ominaisuudet takaavat komponenttien toimivuuden käyttökohteessa.

 

 Lue lisää: