SSAB on saanut hiljattain päätökseen ensimmäisen vaiheen kehitys- ja tutkimusprojektista, jossa tutkitaan älyteräksen (SSAB SmartSteel) konseptia eli digitaalista alustaa, jonka avulla teräkseen voidaan ladata tietoa. Ainutlaatuinen identiteettikoodi yhdistää teräslevyn ja sitä koskevan tiedon ja tarjoaa asiakkaille ja näiden koneille tietoja ja ohjeita siitä, kuinka SSAB:n teräksiä valitaan ja käytetään eri kohteissa. Ajatuksena on jakaa SSAB:n terästietämystä kumppanien kanssa.

”Visiomme on pilvipohjainen alusta, joka sisältää arvoketjun eri sidosryhmille ohjeet teräksemme käyttöön”, SSAB:n tutkimus- ja kehitystyöstä vastaava johtaja Eva Petursson kertoo ja jatkaa ”Kun asiakkaat pääsisivät käsiksi alustalla oleviin tietoihin ja voisivat lisätä niitä, he voisivat hyödyntää terästä mahdollisimman hyvin ja välttää kalliita, aikaa vieviä epäonnistumisia ja virheellistä käyttöä. Yksinkertaisesti sanottuna voisimme näin jakaa teräkseen ja sen käsittelyyn liittyvää osaamistamme asiakkaiden ja koko jalostusketjun käyttöön.”

Projektinjohtaja Seija Junnon johtamassa tutkimus- ja kehitystyön pilottihankkeessa SSAB tekee yhteistyötä muun muassa sellaisten kumppaneiden kuin Meyer Turun, Cajo Technologiesin, Aalto-yliopiston, Valtion teknillinen tutkimuskeskus VTT:n, DIMECC (Digital, Internet, Materials & Engineering Co-Creation) ja Suomen Akatemian Strategisen tutkimusneuvoston kanssa. Ensimmäiset tulokset ovat olleet erittäin lupaavia ja osoittaneet, että materiaalitiedot voidaan tunnistaa automaattisesti.

”Etsimme tapoja luoda kestävään kehitykseen perustuvaa lisäarvoa asiakkaillamme esimerkiksi kertomalla laivan hiilijalanjäljen ja energiankulutuksen kattaen kaikki sen valmistusvaiheet. Jos teräs voisi tarjota kaiken sen valmistus- ja kuljetusketjun aikana kasautuvan tiedon, se auttaisi meitä merkittävästi ja olisi ensimmäinen askel kohti läpinäkyviä arvoketjuja alallamme”, Meyerin Turun-telakan ympäristöpäällikkö Jaana Hänninen kertoo.

Avoin kutsu asiakkaille ja kumppaneille

SSAB on nyt valmis tutkimaan tarkemmin SSAB SmartSteel digitaalisen alustan mahdollisuuksia useampien asiakkaiden ja kumppanien kanssa ja esittääkin avoimen kutsun asiasta kiinnostuville asiakkaille, prosessilaitevalmistajille ja muille toimijoille tulla mukaan kehitystyöhön. Nopeilla kokeiluilla idea jalostuu ja täsmentyy.

”Tunnistamme, että ainoa tapa kehittää tätä ideaa kunnolla on tehdä sitä yhdessä muiden yritysten kanssa. Mielestämme yhdessä työskenteleminen on fiksua – kaikki mukana olevat voittavat. Alamme vasta ymmärtää, kuinka tämä voi vaikuttaa kaikkiin arvoketjun toimijoihin ja viime kädessä yhteiskuntaan, jossa elämme”, Eva Petursson toteaa.  

Asiakkaiden ja kumppanien yhteydenotot:
Eva Petursson, Head of R&D at SSAB,
[email protected]
Seija Junno, Director, Business model development at SSAB,
[email protected] 

Lisätietoja medialle Suomessa:
Atte Kaksonen, atte.kaksonen @ ssab.com, puh. + 358 50 3143 634