Nyt hänen osittain SSAB:n Strenx-teräksestä valmistettu veneensä osallistuu 25. joulukuuta käynnistyvään Rolex Sydney Hobart Yacht Race -kilpailuun. Se, kuinka useat SSAB:n työntekijät kehittivät yhdessä ratkaisun tähän superkilpaveneen ongelmaan, on menestystarina vailla vertaa. Se osoittaa, mihin Strenx-erikoisteräs pystyy.  

Kaiken on oltava omaa luokkaansa

Extreme-purjehduksessa yhdistyvät ominaisuuksiensa äärirajoilla toimivat edistykselliset materiaalit, kykyjensä äärirajoilla toimivat miehistöt ja maailman anteeksiantamattomimmat vesialueet.

Juuri nämä olosuhteet ovat ihanteelliset Strenx-teräkselle.

Kilpaveneen nopeuden maksimoimiseksi jokaisen osan on oltava käyttötarkoitukseensa optimoitu. Rakenteellisissa osissa suurlujuus mahdollistaa tarvittavan painon vähentämisen ilman uhrauksia osan suorituskykyyn. Lujuuden, sitkeyden ja joustavuuden yhdistäminen mahdollistaa sen, että vene kestää yllättävät ja odottamattomat kuormitukset rikkoutumatta.

Uuden 100-jalkaisen kilpaveneen todettiin tarvitsevan noin 5,5 metriä pitkän kölin, jonka päässä olisi oltava 7 500 -kiloinen paino estämässä veneen kallistumista suojan puolelle. Mitä pystymmässä vene on, sitä lujempaa se etenee.

Painon siirtäminen kauemmas rungosta on nopeuden kannalta suositeltavaa. Hankala osuus on kölin veitsenterä, joka sijaitsee rungon ja painon välissä. Ideaalinen materiaali on niin ohutta kuin mahdollista vastuksen vähentämiseksi, mutta silti erittäin vahvaa ja lujaa.

Homogeenisen teräksen käyttö kölissä ei ollut uusi asia Ludde Ingvallille. Uusi 100-jalkainen CQS-kilpavene on uudelleensuunniteltu ja -rakennettu 90-jalkainen, jossa käytettiin 4,5-metristä SSAB:n täysteräsköliä. 100 jalkaan ja 5,5 metrin köliin siirtyminen on kuitenkin uusi haaste.

 

Puhelu SSAB:lle – “Onnistuuko?”

Tomas Svensson-Brunstedt SSAB:n myynnistä sai puhelun Ludde Ingvallilta loppuvuonna 2015. CQS-tiimi esitti kunnianhimoisen toivelistan: myötölujuuden oli oltava yli 1 000 MPa, yhdestä teräslevystä koostuvan osan paksuuden 120 mm ja materiaalin tuli olla erittäin kovaa, mutta helppoa hitsata ja koneistaa. Veneen rakennesuunnittelija, Bakewell-White Yacht Design Ltd:n Brett Bakewell-White, oli oikeassa nimetessään vaaditun materiaalin ”unobtainiumiksi” (englannin sanasta ”unobtainable”, ”saavuttamaton”).

Tomas ei kuitenkaan luovuttanut. Hän kokosi tiimin SSAB:n Knowledge Service Centerin asiantuntijoista. Tuotekehityksen Ros-Marie Stockman-Koch oli vastuussa terästyypin ja prosessointiparametrien valitsemisesta. Rakennesuunnittelija Torbjörn Narström antoi arvokkaita neuvoja suunnitteluvaiheessa. Valmistusteknologiaekspertti Daniel Stemne tarjosi osaamistaan paksujen suurlujuusmateriaalien hitsaamiseen liittyvissä asioissa.

“Kyllä onnistuu”

Tämän kaltaisen Strenx-teräksen valmistaminen ei todellakaan ole rutiinituotantoa. Se on kuitenkin mainio esimerkki SSAB:n halusta etsiä erikoislujan teräksen rajoja ja löytää uusia tapoja vastata asiakkaiden tarpeisiin. Kun vielä panokset ovat korkeat, tulee haasteiden voittamiseen lisämotivaatiota. Ja voitimme ne, kuten Brett Bakewell-White totesi:
“SSAB on jälleen tehnyt mahdottomasta mahdollista”.

Rolex Sydney Hobart Yacht Race käynnistyy 25. Joulukuuta 2016. Kilpailua voi seurata suorana sen nettisivuilta.

Lisätietoa Strenx-teräksestä

Ennen tosikoitosta, 25. joulukuuta 2016 käynnistyvää Rolex Sydney Hobart Yacht Race -kilpailua, CQS lämmitteli voittamalla Round White Island -kilpailun, joka käynnistyi Aucklandista 25. marraskuuta. CQS ylitti maaliviivan seitsemän tuntia ennen toiseksi tullutta kilpailijaa.  

Tämän extreme-kilpapurjeveneen suunnittelutiimi sai valita käytännössä minkä tahansa haluamansa materiaalin. He valitsivat teräksen, sillä se on sekä vahvaa että sitkeää – yhdistelmä, jonka saavuttaminen muilla materiaaleilla on vaikeaa. Koneistuksen jälkeen tämä 2 500 -kiloinen kaunotar on valmiina näyttämään kykynsä maapallon toisella puolen.