”Tämä on todella hyödyllistä kaikille mukana oleville”, kertoo Thomas Hörnfeldt, joka johtaa Tukholman pääkonttorin markkinatuntemukseen ja -ratkaisuihin keskittyvää markkinoiden kehittämistiimiä. ”Saamme tehdyksi paljon sellaista, mihin meillä ei ole aiemmin ollut aikaa. Lisäksi saamme palautetta ja kommentteja työstämme henkilöltä, joka katsoo asiaa aivan uudesta näkökulmasta.”

”Toivon tämän avaavan ovia minulle”, sanoo Ameer Abdulal, joka on ollut Thomas Hörnfeldtin tiimin jäsen viimeiset kolme kuukautta. Ameer on ollut mukana kehittämässä prosessia, jossa kootaan ja analysoidaan tietoa SSAB:n kilpailijoiden toiminnasta markkinoilla.

Ameer Abdulal and Thomas Hörnfeldt

Liike-elämän aloite

Projekti, jota kutsutaan nimellä Äntligen jobb (”Viimeinkin työpaikka”), on Ruotsin liike-elämän toimijoiden aloite. Sen tarkoitus on tarjota maahanmuuttajataustaisille korkeakoulututkinnon suorittaneille henkilöille mahdollisuus päästä mukaan työelämään. Projekti toteutetaan yhdessä Ruotsin työvoimavälityksen kanssa, joka maksaa kaikki kustannukset. Ohjelmaan osallistuu lukuisia yrityksiä, ja koko ohjelma arvioidaan ensi vuoden puolivälissä.

Kun Thomas Hörnfeldtiltä kysyttiin, haluaisiko hän ottaa harjoittelijan, hän keskusteli asiasta tiiminsä kanssa. Tiimi tunnisti useita sopivia tehtäviä ja ilmoitti mahdollista harjoittelijaa koskevan ”vaatimusprofiilinsa” työnvälitykselle. Mahdollisia ehdokkaita oli viisi, ja Thomas haastatteli heistä jokaisen. Ameer Abdulal oli lopullinen valinta. Hän on kotoisin Syyriasta ja asunut Ruotsissa lähes 2 vuotta ja hänellä on useiden vuosien kokemus PR- ja markkinointityöstä.

”Olen hakenut töitä Ruotsissa 40 yrityksestä, mutta en ole päässyt edes haastatteluun”, Ameer kertoo. ”Toivon asioiden muuttuvan, kun pystyn tämän neljän kuukauden jälkeen esittämään ruotsalaisen teollisuusyrityksen antaman todistuksen. Haluan vain saada hyvän työpaikan ja pystyä maksamaan veroni täällä kaikkien muiden tapaan.”

Ameer kertoo olevansa tyytyväinen SSAB:llä. Eniten Ameer on yhteyksissä oman tiiminsä työtovereihin, ja hänen mielestään on jännittävää nähdä, miten erilaisia taitoja heillä on. Hän on päässyt myös vierailemaan Oxelösundissa ja Borlängessä.

”Tuotantolaitoksissa tuntui ihan siltä kuin kaikki olisivat yhtä suurta perhettä”, Ameer kertoo.

Thomas Hörnfeldt on tyytyväinen harjoittelijaansa ja sanoo suosittelevansa mielellään muillekin harjoittelijan ottamista tämän ohjelman puitteissa.

”Ameer on antanut prosessille potkua, jota emme muuten olisi saaneet. Kun hän lähtee kuukauden päästä, pystymme itse jatkamaan näiden kilpailija-analyysien työstämistä. Hän on myös inspiroinut meitä tiedostamaan sen, että meidän on keskityttävä vielä enemmän Lähi-idän ja Afrikan markkinoihin.”

Juliet haastaa SSAB:n

Daniel Moe on työskennellyt SSAB:llä kaksi vuotta. Hän johtaa yrityksen aineettomaan omaisuuteen liittyvää työtä. Liiketaloudessa termi ”aineeton omaisuus” (käytetään myös termiä immateriaalioikeudet) tarkoittaa ei-fyysistä omaisuutta, esimerkiksi tavaramerkkejä, patentteja, lisenssejä ja liikearvoa. Daniel on saanut harjoittelijan, Juliet Mphanden, joka aloitti työnsä Tukholman-konttorilla muutama viikko sitten.

Juliet Mphande and Daniel Moe”Juliet työskentelee strategisen projektin parissa, joka liittyy tuotevalikoimamme arvon analysoimiseen. Valitsin harjoittelijani käymällä läpi lukuisia ansioluetteloja, ja päädyin lopulta Julietiin. Nyt vain muutaman viikon kuluttua näen jo, miten arvokasta on ollut saada hänet tänne. Hän on jo saanut meidät ajattelemaan uudelleen useita työtapoihimme liittyviä seikkoja.”

Juliet Mphande on alunperin kotoisin Sambiasta ja asunut Ruotsissa noin 1,5 vuotta. Viimeisen 15 vuoden aikana hän on sekä työskennellyt että opiskellut. Tällä hetkellä Juliet on suorittamassa maisterin tutkintoa markkinoinnissa ja strategisessa viestinnässä Skotlannin yliopistossa. Hän on ollut mukana muun muassa Toyotan Etelä-Afrikan ja Japanin liiketoiminnan kehittämisessä sekä työskennellyt kaivosteollisuudessa, pankki- ja tiedotusalalla sekä Englannissa että Afrikassa.

”Olen nauttinut alkuajoistani täällä: ilmapiiri on rento, mutta kuitenkin todella tehokas. Työntekijöistä pidetään huolta ja työelämän tasapainottamiseen kiinnitetään huomiota”, Juliet Mphande sanoo.

Juliet saapui Ruotsiin henkilökohtaisista syistä. Monien muiden tapaan hänkin on huomannut, miten vaikeaa on saada täällä jalka oven väliin työmarkkinoilla, vaikka – kuten hänen tapauksessaan – ansioluettelo olisikin vaikuttava.

”Luulen, ettei erilaisten yksilöiden pätevyyttä ole totuttu näkemään; ehkäpä ajatellaan, että kaikki maahanmuuttajat ovat kouluttamattomia tai kokemattomia. Tämän kaltainen kohtelu voi tehdä ihmisestä myös vahvemman ja saada hänet ehkä ansaitsemaan elinkeinonsa yrittäjänä. On myös erittäin tärkeää, että julkisessa työnvälityksessä on hyvä yhteyshenkilö, jolla on laajat kontaktiverkostot ja joka näkee työnhakijoiden mahdollisuudet.”

Julietilla on jo kommenttinsa SSAB One -johtofilosofiasta, koska periaatteet perustuvat filosofiaan, joka on hänelle entuudestaan tuttu Toyotalta.

”Koko Toyota-konsernissa kaikkea työtä ohjataan ’Lean-johtamisfilosofialla’, ja onkin mielenkiintoista nähdä, miten näitä asioita käsitellään täällä.”

Juliet viipyy SSAB:llä neljä kuukautta ja toivoo, että kokemus on hyödyllinen sekä hänelle itselleen että yritykselle. Pitkällä tähtäimellä hän haluaisi työskennellä sidosryhmien arvoa lisäävien strategisten projektien parissa.

“Yritän oppia mahdollisimman paljon. Aion myös kertoa kokemuksistani muille, ja pystyn ehkä näin innoittamaan myös heitä. Täällä näen ympärilläni paljon lahjakkaita ihmisiä.”

Harjoittelijoita voidaan ottaa lisää

Tähän mennessä tämän ohjelman puitteissa on harjoittelupaikan saanut kuusi henkilöä eri puolilta SSAB:n organisaatiota.
”Samalla kun ratkaisemme integroitumisongelmia konkreettisesti, edistämme moninaisuuden lisääntymistä, mikä on tärkeää menestyksellemme”, toteaa Tor Bengtsson af Sillén, SSAB Europen henkilöstövastaava. ”Monilla näiden kuukausien aikana tapaamistani positiivisista, sitoutuneista henkilöistä on vaikuttava ansioluettelo korkeakoulututkintoineen ja vankka kokemus työskentelystä eri puolilla maailmaa.”
SSAB pääsee hyötymään heidän taidoistaan useamman kuukauden ajan, ja samalla harjoittelijat saavat todistuksen, jossa kerrotaan, mitä he ovat tehneet SSAB:llä. Tämä voi auttaa heitä etenemään urallaan.