Silverbalken on Ruotsin teräsrakentamisen instituutin (Stålbyggnadsinstitutet) tunnustus erityisen merkittävästä panoksesta teräsrakentamisen kehitykseen. Tänä vuonna palkinto jaettiin 41. kerran, ja palkintojenjakotilaisuus järjestettiin Göteborgissa Stålbyggnadsdagen-päivän yhteydessä.

Palkinnon myöntämistä perusteltiin seuraavasti:
”Eva Petursson on edistänyt teräsrakentamista koko uransa ajan. Hän on hyödyntänyt akateemikkona ja rakennussektorin tutkijana kartuttamaansa osaamista SSAB:llä erikoislujien terästen kehittämisessä. Evan tavoitteena on tuoda erikoislujien terästen mahdollisuuksia rakennusalalla esiin suuremmassa mittakaavassa kuin ennen. Eva on osaava työkaveri ja johtaja. Hän inspiroi ja on ihminen, joka saa aikaan muutosta. ”

Eva Petursson on valmistunut diplomi-insinööriksi Luulajan teknillisestä yliopistosta ja erikoistunut tie- ja vesirakentamiseen. Hän väitteli tohtoriksi vuonna 2001 aiheenaan teräsrakentaminen. Tohtorintutkinnon jälkeen Eva vaikutti Luulajan teknillisen yliopiston teräsrakentamisen laitoksella ennen kuin aloitti vuonna 2005 työt SSAB:llä Borlängen toimipisteessä. Hän työskenteli useita vuosia rakentamiseen liittyvien kysymysten parissa SSAB:n Knowledge Service Centerissä. Vuonna 2011 Eva nimitettiin SSAB:n uuteen asiantuntijatehtävään vanhemmaksi asiantuntijaksi, ja maaliskuussa 2015 hän siirtyi konsernin strategisen tutkimuksen johtajan tehtävään toimenkuvanaan koota eri divisioonat strategisten tutkimusalueiden ympärille.

SSAB:llä Eva on kehittänyt uusia sovelluksia erikoislujille teräksille. Esimerkiksi nosto- ja kuljetuskalustoon liittyvän kasvavan osaamisen avulla luodaan uusia mahdollisuuksia myös teräsrakentamiseen. Työ on lisännyt tietoa uusista teknisistä ratkaisuista erikoislujasta teräksestä valmistetuille kantaville rakenteille, mikä mahdollistaa pitkällä aikavälillä kestävämmän rakentamisen.

”Olen tietenkin erittäin iloinen tästä tunnustuksesta ja toivon, että se voi osaltaan auttaa lisäämään erikoislujien terästen käyttöä rakentamisen sektorilla”, Eva toteaa.

Ruotsin teräsrakentamisen instituutti on itsenäinen järjestö, jota rahoittaa Ruotsin teräsrakentamistutkimuksen säätiö (Stiftelsen Svensk Stålbyggnadsforskning), teollisuuden toimijat sekä kansalliset ja kansainväliset tutkimusrahoittajat. Säätiö on kiinnostunut yrityksistä, joilla on intressejä teräsrakentamisen alalla.

TOMMY LÖFGREN