Lägenhetskomplexet kallas Fjärilen och ligger i ett nytt bostadsområde i Uppsala. Husen är utformade för att passa ihop med storleken och utseendet på husen i grannkvarteren. För att klara det och för att skapa ett stadslikt utseende valde man att tillverka fasader och tak av miljövänliga GreenCoat PLX Pro BT från SSAB. 

Valet och användningen av material samt den praktiskt inriktade och ändå moderna synen på arkitektur har resulterat i att Fjärilen har blivit en av slutkandidaterna till Stålbyggnadspriset 2017, som delas ut av Stålbyggnadsinstitutet.  

-Genom att använda GreenCoat i Fjärilen kunde vi förverkliga kreativa arkitektoniska lösningar och uppfylla krävande byggnads- och miljökrav, säger Rahel Belatchew, Belatchew Arkitekter AB, Stockholm.

GreenCoat PLX Pro BT är välkänt bland plåtslagare och takläggare för sin unika formbarhet och färgstabilitet. Vid tillverkningen används en biobaserad teknologi (BT) där en stor del av de traditionella fossila oljorna ersatts med svensk rapsolja. SSABs unika patenterade BT-lösning minskar miljöavtrycket avsevärt.

GreenCoat färgbelagda stålprodukter av nordisk kvalitet har hög motståndskraft mot korrosion, UV-strålning och repor. De erbjuder byggnadskonstruktörer och arkitekter ett betydligt lättare material jämfört med alternativa lösningar. GreenCoat har också en lägre temperaturförlängning än konkurrerande material och ger minskad buckling och konsistent form i årtionden framöver.

-Det är en ära att ha fått delta i det här projektet som nu är en av slutkandidaterna till utmärkelsen. Under installationen upplevde vi att GreenCoat PLX Pro BT var ett lätt material att hantera och forma, jämfört med andra metaller och även andra färgbelagda produkter på marknaden. Finishen har en enastående kvalitet, och vi vet av erfarenhet att den kommer att hålla i många år framöver, säger Robert Eriksson, Erikssons Plåt & Kopparslageri AB i Avesta.

Stålbyggnadsinstitutet delar ut Stålbyggnadspriset vart annat år till ett byggnadsverk där man utnyttjar stål på ett innovativt, miljömässigt hållbart och arkitektoniskt tilltalande sätt. Syftet är att uppmuntra till ett effektivt användande av stål i byggandet och ge upphov till nya idéer och inspirerande lösningar. Stålbyggnadspriset uppmärksammar arkitekter, ingenjörer och företag på att utnyttja stålets egenskaper för att bygga en hållbar framtid. 

Bilder:
- Miljövänligt GreenCoat färgbelagt stål användes i Fjärilen.
- Den prisbelönta arkitekten Rahel Belatchew valde en unik gul nyans för hyreshuset.

För mer information, välkommen att kontakta:
Anke Meyer, Corporate Marketing, SSAB, Tel: +49 1724244309, [email protected]