Torstaina 18.1.2024 eteläisessä Suomessa oli erittäin haastava talvikeli, joka aiheutti niin tapahtuman järjestäjille kuin osallistujillekin jännitystä ja haasteita. Julkinen liikenne myöhästeli ja autoilijat joutuivat hidastamaan nopeuksia vaikean sään takia. Osa tapahtuman esiintyjistä ja vieraista oli viettänyt tapahtumaa edeltävän yön lentokentällä ja jännitti ehtiikö korvaava lento ajoissa Helsinki-Vantaalle ennen oman esityksen alkua.

”Meidän Teräspaalupäivän projektitiimille päivän rakentaminen on iso vuosittainen haaste, mutta lopputuloksen näkeminen on aina erittäin palkitsevaa. Tapahtuma on kasvanut vuosien saatossa hyvin suosituksi ja tästä on muodostunut pohjarakentamisen alan suurin ja merkittävin tapahtuma”, iloitsee Petri Suonpuro, paalutuotelinjan johtaja.

 

Petri Suonpuro ja Petteri Steen, SSAB Europe, Tubular Products

 

Päivän alkuun putkituotteiden johtaja Petteri Steen johdatti vieraat SSAB:n ja putkituotteiden maailmaan. Vuoden 2023 merkittävimpiä saavutuksia putkituotteissa oli nolla poissaoloon johtanutta tapaturmaa (LTI). ”Turvallisuuskehitys on jatkuvaa työtä ja se on ansaittava uudestaan joka päivä”, toteaa Petteri. Toinen merkittävä saavutus oli maailman ensimmäisten fossiilivapaiden SSAB Zero™ putkien valmistus Pulkkilan tehtaalla 2023 elokuun alussa.

Norjasta paikalle saapunut projektipäällikkö Runar Stjern (Geo Fundamentering AS) esitteli yleisölle Ocean Space Center -projektin, jossa RD-paaluseinä toimi meriteknologiakeskuksen haastavassa kohteessa jälleen erinomaisesti. Runar vieraili Suomessa järjestetyssä Teräspaalupäivässä ensimmäistä kertaa, mutta SSAB Norjan Stålpeledagen-tapahtuma on tullut vuosien saatossa tutuksi. ”Oli hienoa, että esitykset olivat nähtävillä sekä suomeksi että englanniksi. Mielelläni osallistun tapahtumaan myös tulevina vuosina”, kertoi Runar.

Tuija Tyynismaa Mitta Oy:sta kertoi vierailleensa tapahtumassa jo useana vuonna. Tuija kertoo vuoden käynnistyvän SSAB:n Teräspaalupäivällä, jota hän pitää vuoden alun kohokohtana. ”Teräspaalupäivän aikana pääsee tapaamaan suunnittelijoita ja urakoitsijoita sekä muita alan asiantuntijoita, joilta on myös kiinnostavaa kuulla minkälaisia hankkeita on käynnistymässä”, sanoo Tuija.

Tuija Tyynismaa Mitta Oy:stä ja SSAB:n teknisen tuen päällikkö Antti Perälä mietiskelivät, että perinteitä on mukava noudattaa. ”Jos Teräspaalupäivää ei olisi tammikuussa, niin tyhjältä tuntuisi tammikuu”, kertoo Tuija.

 

Yksi päivän odotetuimmista puheenvuoroista oli Ruukki Constructionin toimitusjohtajan Sami Erosen esitys. Hänellä on pitkä historia teräspaalujen parissa aiemmin urallaan. Esityksen alkuun Sami kertoi olevansa yksi ”syypäistä” tapahtuman perustamiseen 17 vuotta sitten, jolloin hän toimi teräspaalujen myynti- ja kehitystehtävissä.

”Alun perin lähdimme järjestämään Teräspaalupäivää siltä pohjalta, että halusimme yhdistää pohjarakentamisen eri osa-alueiden toimijat, kuten suunnittelijat, viranomaiset, urakoitsijat, tilaajat ja materiaalitoimittajat. Halusimme rakentaa yhteisen tapahtuman, jossa voimme kehittää alaa yhdessä eteenpäin. Tapahtuma on palvellut tarkoitusta erittäin hyvin. Alusta alkaen tapahtumassa oli tärkeää ohjelma hyvällä asiasisällöllä, mutta vähintään yhtä tärkeää on se, että alan toimijat tapaavat toisiaan.

Tämä on hieno yhteisö ja ala, rakentamisen osa-alue, missä on paljon osaavia ihmisiä pitkillä työurilla eri yrityksissä. Tämä on yritysten välistä yhteistyötä, mutta myös henkilöiden välistä yhteistyötä. Yksittäisillä henkilöillä on vaikutusta siihen minkälaisia suunnitteluratkaisuja ja ohjeistuksia tehdään. Sen takia on tärkeää olla avoin vuoropuhelu ja yhdessä tekemisen mentaliteetti.

Jos mietitään rakentamisen alan tapahtumia Suomessa ja pohjoismaissa, saatikka että otetaan vielä kapeampi segmentti pohjarakentamisesta, niin on vaikea löytää tällaista tilaisuutta kuin Teräspaalupäivä. Kyllä tästä tapahtumasta tulee olla ylpeä”, kiteyttää Sami Eronen päivän tunnelmia.

Sami Eronen, toimitusjohtaja, Ruukki Construction

SSAB:n Teräspaalupäivä järjestettiin 17. kerran 18.1.2024

 

Päivän aikana kuultuihin esityksiin voi käydä tutustumassa tapahtuman verkkosivulta.