Tammikuussa 2024 Plannja toimittaa OBOS:lle SSAB:n fossiilivapaasta teräksestä valmistettuja kattotuotteita. OBOS on Skandinavian johtavia pientalovalmistajia, ja yhtiöllä on selkeä kestävän kehityksen strategia ja tavoite vähentää pientalojen ilmastovaikutuksia sekä tuotantovaiheessa että kodin koko elinkaaren ajalta. Toimitus on ensimmäinen laatuaan Ruotsissa, ja se menee huolella valittuun asuntohankkeeseen Björrödiin Länsi-Götanmaalle.

Hanke koostuu kahdeksasta omakotitalosta, joissa on pian fossiilivapaasta teräksestä valmistetut katot. Toimitettavat kattotuotteet ovat Plannja Trend-profiileja, joissa on ruotsalaisesta rypsiöljystä valmistettu biopohjainen maalipinnoite, mikä parantaa tuotteen ympäristömyötäisyyttä. Skandinavian ulkopuolella Ruukki Construction tarjoaa vastaavaa tuotetta nimellä Ruukki Classic.

"Suhtaudumme erittäin myönteisesti tähän aloitteeseen, jossa kannamme yhdessä Plannjan kanssa vastuuta asuntorakentamisen ilmastovaikutusten vähentämisestä. Samalla vastaamme pidemmällä tähtäimellä ilmastovaikutuksiltaan pienempien asuntojen kysyntään. OBOS on tehnyt pitkään ja menestyksekkäästi yhteistyötä Plannjan kanssa. Vakaa toimittaja on ratkaisevan tärkeä yhtiöidemme tuotantoprosessien tehokkuuden kannalta", sanoo Joakim Henriksson, OBOS Swedenin toimitusjohtaja.

Börrödin asuntoprojektissa kattotuotteet ja lisätarvikkeet valmistetaan fossiilivapaasta teräksestä Plannjan tuotantolaitoksissa Järnforsenissa ja Landsbrossa, Ruotsissa.

"Haluamme johtaa rakennus- ja taloteollisuutta kohti fossiilivapaata tulevaisuutta. Ottamalla fossiilivapaan teräksen käyttöön katto- ja julkisivutuotteissamme pystymme merkittävästi pienentämään rakennetun ympäristön hiilijalanjälkeä. Tuntuu hienolta voida tarjota koteja, joiden katot on valmistettu fossiilivapaasta teräksestä. Kestävä rakentaminen on saanut aivan uuden ulottuvuuden", sanoo Torbjörn Henrysson, pientaloteollisuuden ohutlevytuotteisiin erikoistuneen Plannja Steinwalls AB:n liiketoimintajohtaja.

Sivutuotteena vettä

Fossiilivapaan teräksen valmistusprosessin jäännöstuotteena syntyy vettä hiilidioksidin sijasta. Lisäksi valmistusvaiheen päästöt minimoidaan käyttämällä fossiilivapaata energiaa ja valitsemalla materiaali- ja logistiikkavaihtoehtoja, joilla on mahdollisimman pieni ympäristövaikutus.

Plannja on osa Ruukki Constructionia ja vuonna 2021 tehdyn yhteisen vastuullisuuslupauksen mukaisesti yhtiöt ovat sitoutuneet tarjoamaan ensimmäisenä maailmassa fossiilivapaasta teräksestä valmistettuja rakennustuotteita. Sekä Ruukki että Plannja ovat systemaattisesti vähentäneet toimintansa päästöjä yli 50 prosenttia vuodesta 2019, ja tavoitteena on saavuttaa 70 prosentin kokonaispäästövähennys vuoteen 2030 mennessä. Monivuotisen investointiohjelman tavoitteena on minimoida toiminnan ja tuotevalikoiman ympäristövaikutukset tulevaisuudessa.

Marraskuussa 2023 Ruukki Construction ilmoitti ensimmäisistä fossiilivapaan teräksen pilottihankkeista Ruotsissa ja Suomessa, ja ensi vuonna Ruukki ja Plannja aloittavat uusia pilottihankkeita valituissa Euroopan maissa. 

Faktat: Kolme syytä, miksi fossiilivapaa teräs on aidosti "vihreä" vaihtoehto

  • Prosessissa ei käytetä lainkaan fossiilisia polttoaineita eikä siitä synny hiilidioksidipäästöjä.
  • Ainoa sivutuote on vesi.
  • Jos pelkistysprosessissa käytetty vety on tuotettu fossiilivapaalla sähköllä, kaikki tuotannon hiilidioksidipäästöt on eliminoitu ja teräs on aidosti fossiilivapaata.