Maailman ensimmäinen omakotitalo, jossa on fossiilivapaasta teräksestä valmistettu katto rakennetaan Klaukkalaan. Ruukin Vimpelin-tehtaalla valmistettu Ruukki Classic-katto tehdään biopohjaisella maalilla pinnoitetusta fossiilivapaasta teräksestä. Katto täydentää Hongan ekologista ja vähähiilistä hirsirakennusta, jonka pääraaka-aineena on uusiutuva puu kestävästi hoidetuista ja sertifioiduista metsistä.  

Ruukki kehittää yhdessä valittujen talotehdasasiakkaiden kanssa kestävän kehityksen mukaisia taloja, joissa on fossiilivapaasta teräksestä valmistettu Ruukki Classic -katto. Raaka-ainevalinnan lisäksi kattotuotteiden elinkaaripäästöt pyritään minimoimaan käyttämällä mahdollisuuksien mukaan valmistuksessa vihreää energiaa, pakkauksissa biopohjaisia tai kierrätettyjä materiaaleja sekä logistiikassa biopohjaisia polttoaineita.

“Asiakkaamme Suomessa ja maailmalla arvostavat hirsirakennustemme terveellisyyden ja pitkäikäisyyden lisäksi ekologista kestävyyttä, jonka ytimessä on CO2-päästöjen vähentäminen ja vähähiilinen rakentaminen. Hirsi on vähähiilisen rakentamisen supermateriaali ja Ruukin tulevat vähähiiliset kattotuotteet ovat merkittävä askel kohti kestävämpää rakentamista”, sanoo Eino Hekali, tuotejohtaja Honkarakenne.

”Honkarakenne on strateginen kumppanimme ja puurakentamisen suunnannäyttäjä, jonka toimintaa ohjaa vastuullisuus. Teemme pitkäjänteistä yhteistyötä asiakkaidemme kanssa, jotta voimme yhdessä vähentää rakentamisen ympäristökuormaa”, sanoo Jorma Korhonen, Ruukin Suomen kattoliiketoiminnasta vastaava johtaja.

Ruukki toimitti ensimmäiset rakennustuotteet fossiilivapaasta teräksesta vuoden 2023 kolmannella neljänneksellä. Yhtiö pilotoi tänä vuonna myös kierrätysteräksestä valmistettua SSAB Zero™ -terästä rakennustuotteissa tuodakseen ensimmäisenä markkinoille huippuluokan kierrätysteräspohjaiset tuoteperheet vuonna 2024. Fossiilivapaasta teräksestä valmistettuja rakennustuotteita aletaan tarjota kaupallisessa mittakaavassa vuodesta 2026 alkaen.