CorPower Ocean käyttää SSAB:n toimittamaa fossiilivapaata terästä materiaalina rakentaakseen aaltoenergiajärjestelmän, jonka hiilidioksidipäästöt ovat huomattavasti alhaisemmat kuin tällä hetkellä markkinoilla. Tavoitteena on aloittaa fossiilivapaan teräksen käyttö CorPower Oceanin kaupallisissa tuotteissa vuodesta 2026 alkaen.

CorPower Ocean valmistaa tuotteita, jotka hyödyntävät meren aaltoja puhtaan energian tuottamiseen, ja yhtiö otti äskettäin käyttöön ensimmäisen kaupallisen mittakaavan laitteensa Pohjois-Portugalin rannikolla. Tällä hetkellä noin 25 % näiden tuotteiden elinkaaren aikaisista CO2-päästöistä aiheutuu teräksen käytöstä tuotteiden materiaalina.

Sopimus merkitsee uutta askelta aaltosähkölaitoksille, joissa painotetaan enemmän energiantuotantojärjestelmien koko elinkaarta, mukaan lukien rakennusmateriaalien hankinta ja kierrätys.

"Olemme tukeneet CorPower Oceania lähes kymmenen vuoden ajan erikoislujien terästen valinnassa ja suunnittelussa jatkuvasti kehittyvää aaltoenergiateknologiaa varten. Nyt olemme erittäin innoissamme tämän pitkäaikaisen kumppanuuden seuraavasta vaiheesta, joka sisältää fossiilivapaan teräksen toimittamisen, jotta voimme varmistaa, että CorPower Oceanin tuotteet toimitetaan mahdollisimman pienellä hiilijalanjäljellä, SSAB:n Thomas Hörnfeldt, Vice President Sustainable Business, sanoo.

"Yksi yrityksemme keskeisistä periaatteista on toimittaa planeettamme ympäristöystävällisintä sähköä. Työskentelemällä SSAB:n ja fossiilivapaan teräksen kanssa haluamme näyttää tietä uusiutuvan energian alalla läpinäkyvällä raportoinnilla ja elinkaaripäästöjen jatkuvalla vähentämisellä", sanoo CorPower Oceanin liiketoimintakehitysjohtaja Anders Jansson.

Osittain käyttämällä SSAB:n erikoislujia teräksiä CorPower Oceanin teknologia tuottaa jo nyt yli viisi kertaa enemmän sähköä tonnia kohden kuin aiemmat huippumodernit aaltoenergiajärjestelmät. Jatkossa SSAB:n fossiilivapaan teräksen käyttöönotto tukee entisestään CorPower Oceanin sitoutumista ympäristöystävälliseen sähköntuotantoon. Aaltoenergialla voi olla ratkaiseva rooli puhtaan energian toimittamisessa 24/7, tarjonnan sovittamisessa kysyntään joka tunti joka päivä ympäri vuoden.

Aaltoenergialla, joka on yksi suurimmista käytettävissä olevista puhtaan energian lähteistä, on 500 GW hyödynnettävää potentiaalia – enemmän kuin maailman ydinvoimalaresurssien kokonaismäärä tällä hetkellä.

SSAB pyrkii tuomaan fossiilivapaan teräksen markkinoille kaupallisessa mittakaavassa vuonna 2026 ja poistamaan CO2-päästöt toiminnoistaan suurelta osin noin vuonna 2030.

SSAB tekee yhteistyötä rautamalmintuottaja LKAB:n ja energiayhtiö Vattenfallin kanssa osana HYBRIT-hanketta kehittääkseen arvoketjua fossiilivapaalle raudan- ja teräksentuotannolle korvaamalla perinteisesti rautamalmipohjaisessa teräksentuotannossa käytetyn koksin fossiilivapaalla sähköllä ja vedyllä. Tämä prosessi käytännössä poistaa terästuotannon hiilidioksidipäästöt.