”Se, että Luulaja SSAB:n ja Hybritin kanssa on valittu tapaamispaikaksi, osoittaa täällä meneillään olevan alan muutostyön tärkeyden ja kiinnostuksen sitä kohtaan. SSAB:n vihreä muutos täyttää globaalin poliittisen agendan vaatimukset: päästöjen vähentäminen, vihreä siirtymä, työpaikat ja kilpailukyky. Onnistuaksemme siirtymävaiheessa tarvitsemme tehokkaita puitteita, poliittista johtajuutta ja toimintaa. On myös tärkeää, että Eurooppa ja Yhdysvallat kehittävät yhdessä vihreitä standardeja lisätäkseen markkinoiden läpinäkyvyyttä ja tukeakseen terästeollisuuden muutosta maailmanlaajuisesti, ja olemme tyytyväisiä, että tämä otetaan huomioon näiden kahden päivän aikana”, sanoo SSAB:n toimitusjohtaja Martin Lindqvist.

TTC on tärkein foorumi, jolla koordinoidaan Yhdysvaltain ja EU:n strategioita keskeisissä maailmanlaajuisissa kauppa- ja teknologiakysymyksissä. Luulajassa järjestettävä tapaaminen on neljäs laatuaan. Tapaamisen ensimmäisenä päivänä muun muassa Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ja EU:n kilpailuasioista vastaava komissaari Margrethe Vestager vierailevat Hybrit-pilottilaitoksella Luulajassa. Ruotsi on Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajamaa.

”SSAB johtaa terästeollisuuden vihreää siirtymää ja on yhdessä kumppaneidensa kanssa osoittanut fossiilivapaan arvoketjun vahvuuden toimittamalla jo yli 500 tonnia fossiilivapaata terästä strategisille asiakkailleen. Vähennämme päästöjä Ruotsissa 10 % ja Suomessa 7 %. Olemme iloisia voidessamme toivottaa Euroopan komission, Yhdysvaltain hallituksen ja Ruotsin hallituksen ministerit tervetulleiksi Hybritiin Luulajan TTC:n yhteydessä”, Martin Lindqvist sanoo.

SSAB:n tavoitteena on valmistaa fossiilivapaata terästä ja luoda yhdessä kumppaneidensa kanssa täysin fossiilivapaa arvoketju teräksen valmistukseen. Heinäkuussa 2021 SSAB valmisti maailman ensimmäiset erät fossiilivapaata terästä rautasienestä, joka on valmistettu HYBRIT-teknologialla, jolloin pelkistyksessä käytetään 100 % fossiilivapaata vetyä hiilen ja koksin sijaan. Vuonna 2026 SSAB aikoo toimittaa markkinoille fossiilivapaata terästä kaupallisessa mittakaavassa.

SSAB, LKAB ja Vattenfall loivat HYBRITin, Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technologyn, vuonna 2016 tavoitteenaan kehittää teknologiaa fossiilivapaaseen raudan ja teräksen valmistukseen. HYBRIT-teknologia korvaa perinteisesti rautamalmipohjaisessa teräksessä käytetyt hiilen ja koksin fossiilivapaalla sähköllä ja vedyllä. Prosessi poistaa suurelta osin teräksen valmistuksen hiilidioksidipäästöt.

Lue lisää: www.ssab.fi/fossiilivapaa

Lisätietoja:
Viktoria Karsberg, Head of Corporate Identity and Group Communications
[email protected], puhelin: +46 72 233 5288

Hanna Hoikkala, press officer
[email protected], phone: +46 73 655 1117