”SSAB:n asema on vahva, kun olemme onnistuneet rakentamaan joustavamman ja kannattavamman yrityksen. Nyt nostamme tavoitteitamme. Tänään lanseeraamme täysin uuden teräksen, SSAB Zero, jonka fossiiliset hiilidioksidiekvivalenttipäästöt ovat 0,0 kg – maailman ensimmäisen kaupallisen tuotteen laatuaan. Päivitämme taloudelliset tavoitteemme, jotta voimme jatkaa työtä saavuttaaksemme alan johtavan kannattavuuden. Lähivuosien painopiste on investointiohjelmassamme, joka tarjoaa paremman kustannusaseman ja mahdollisuuden päästä käytännössä eroon hiilidioksidipäästöistämme”, tiivistää SSAB:n toimitusjohtaja Martin Lindqvist.

Alemmat kustannukset ja lisää joustavuutta

Asiakaskysyntä ajaa kehitystä kohti kestävän kehityksen mukaisia tuotteita, ja viime vuonna SSAB teki strategisen päätöksen nopeuttaa siirtymistä fossiilivapaaseen terästuotantoon jo noin vuonna 2030. Suunnitelmaan kuuluu ensisijaisesti kahden nykyaikaisen, erittäin tehokkaan terästehtaan, ns. minimill-tuotantolaitoksen rakentaminen Luulajaan ja Raaheen.

Muutos tarkoittaa alhaisempia tuotantokustannuksia ja mahdollisuutta parantaa tuotevalikoimaa lisäämällä jatkojalostuskapasiteettia. Uusi tuotantojärjestelmä vahvistaa myös joustavuutta lisäämällä muuttuvien kustannusten osuutta, mikä lisää joustavuutta suhdannekierron heiketessä. Siirtymäinvestointien arvon Pohjoismaissa (Oxelösund, Luulaja ja Raahe) arvioidaan olevan yhteensä noin 50 miljardia Ruotsin kruunua, kuten aiemminkin on arvioitu.

”Siirtyminen uuteen tuotantoon voi alentaa kustannuksiamme vuositasolla noin 5 miljardilla kruunulla, ja odotamme lisäksi 3,6 miljardia kruunua erikoislujien terästen ja muiden korkealuokkaisten tuotteiden volyymien kasvusta. Lisäksi odotamme positiivista vaikutusta merkittävistä SSAB Zero- ja SSAB Fossil-free -terästen volyymeistä, joten näemme potentiaalin siirtymän jälkeen vuositasolla yhteensä vähintään 10 miljardin kruunun suuruisena”, Martin Lindqvist sanoo.

Potentiaali viittaa vuotuiseen tuloksen paranemiseen vuoden 2030 jälkeen verrattuna skenaarioon, jossa SSAB säilyttää nykyisen masuunituotantojärjestelmän.

Uudet kasvutavoitteet

Lisääntynyt jatkojalostuskapasiteetti tarkoittaa, että SSAB voi jatkaa kasvuaan erikoislujien terästen alalla. SSAB Special Steels -divisioonan tavoitteena on toimittaa 2,2 miljoonaa tonnia erikoislujaa terästä vuonna 2030. Vuonna 2022 divisioonan toimitukset olivat 1,4 miljoonaa tonnia. SSAB Europe -divisioona aikoo toimittaa 1,2 miljoonaa tonnia premium-tuotteita ja 1,4 miljoonaa tonnia Automotive AHSS -tuotteita vuonna 2030. Vuonna 2022 nämä vastaavat toimitukset olivat 0,8 ja 0,5 miljoonaa tonnia. Samaan aikaan standardituotteiden volyymit laskevat.

SSAB arvioi, että lähes CO2e-päästöttömien terästen bruttosäästö on noin 300 euroa tonnilta, kun otetaan huomioon Euroopan hiilidioksidipäästöjen hinta, korkeammat tuotantokustannukset ja asiakkaalle syntyvä lisäarvo. Tavoitteena on toimittaa 40 000 tonnia SSAB Zeroa markkinoille vuonna 2023, ja vuonna 2025 määrä nousee noin 100 000 tonniin.

”Meillä on edessämme jännittävät ajat ja SSAB:llä on ainutlaatuinen mahdollisuus vahvistaa kilpailukykyään, mikä luo arvoa kaikille yrityksen sidosryhmille. Mutta tarvitsemme myös yhteiskunnan tukea lähinnä tehokkaiden lupaprosessien ja sähkön saannin osalta oikeaan aikaan. On myös tärkeää, että EU-maiden välillä on tasa-arvoiset ehdot valtion tuelle teräsyhtiöiden siirtymäprosessissa”, Martin Lindqvist korostaa.

Pääomamarkkinapäivän esityksiä voi seurata webcastin välityksellä:
https://edge.media-server.com/mmc/p/gryt96x8

Lisätietoja:
Viktoria Karsberg, Head of Corporate Identity and Group Communications, [email protected], tel: +46 72 233 5288

Per Hillström, Head of Investor Relations, [email protected], tel. +46 702 95 29 12

Tämä lehdistötiedote on suomenkielinen käännös ruotsiksi ja englanniksi julkaistusta pörssitiedotteesta.