Toisen vuosineljänneksen avainluvut

  • Liikevaihto oli 35 516 (23 673) milj. Ruotsin kruunua
  • Liikevoitto ilman vertailukelpoisuuteen vaikuttavia eriä oli 10 395 (4 083) milj. kruunua
  • Tulos per osake oli 7,79 (3,13) kruunua
  • Nettokassavaranto oli 7 163 (nettovelka 6 461) milj. kruunua
  • Siirtymä fossiilivapaaseen teräksentuotantoon etenee suunnitelmien mukaan

Toimitusjohtajan katsaus – ennätystulos kaikilla liiketoiminta-alueillamme

SSAB:n yksittäisen vuosineljänneksen liikevoitto ylitti ensimmäistä kertaa 10 miljardia kruunua ja oli 10,4 (4,1) mrd. kruunua. Kaikki liiketoiminta-alueemme raportoivat vahvan tuloksen korkeiden teräksen hintojen ja vakaan sisäisen suorituksen vauhdittamina. Kassavirran kehitys oli vahvaa. SSAB vahvistaa asemiaan terästeollisuuden vihreän siirtymän edelläkävijänä ja jatkaa pilottivolyymien toimittamista valittuihin yhteistyöhankkeisiin. Toisella vuosineljänneksellä Volvo toimitti asiakkaalleen maailman ensimmäisen SSAB:n fossiilivapaasta teräksestä valmistetun rakennuskoneen.

SSAB Special Steels -divisioona saavutti uuden toimitusennätyksen, ja toisen neljänneksen liikevoitto nousi 2 392 (1 175) milj. kruunuun. Liikevoittoprosentti nousi 26,6 (20,1) %:iin. Erikoislujat teräkset ovat SSAB:n tärkein kasvualue ja ne tukevat asiakkaidemme pyrkimyksiä parantaa koneidensa ja laitteidensa tuottavuutta ja kestävää kehitystä. SSAB Europe -divisioonan toisen neljänneksen liikevoitto nousi 4 070 (1 512) milj. kruunuun ja liikevoittoprosentti nousi 28,3 (14,8) %:iin. SSAB Americas -divisioonan liikevoitto nousi 3 512 (1 084) milj. kruunuun ja liikevoittoprosentti nousi 39,7 (22,5) %:iin.

Teräksen korkeammat hinnat olivat tärkeä syy parantuneelle tulokselle yhdistettynä vakaaseen tuotantoon ja jatkuvaan hyvään kustannuskuriin. Turvallisuus on edelleen parantanut. Yli päivän poissaoloon johtaneiden tapaturmien taajuus (LTIF) laski tasolle 1,56 (2,30).

Venäjän hyökättyä Ukrainaan SSAB Iopetti myynnin Venäjälle ja Valko-Venäjälle ja on keskeyttänyt uudet malmi- ja hiilihankintansa Venäjältä. Ruukki Constructionilla on jonkin verran toimintaa Ukrainassa ja osa toiminnasta on toisella neljänneksellä voitu käynnistää uudelleen.

Markkinanäkymät ovat epävarmat muun muassa nousevan inflaation, komponenttipulan sekä logistiikkaketjujen häiriöiden takia. Häiriöiden vaara on olemassa myös liittyen pakotteisiin ja Ukrainan sodan muihin vaikutuksiin.

Fossiilivapaan teräksen kysyntä asiakkaiden keskuudessa kasvaa edelleen. Toisella neljänneksellä Volvo Construction Equipment toimitti asiakkaalleen maailman ensimmäisen SSAB:n fossiilivapaasta teräksestä valmistetun rakennuskoneen ja vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä Volvo Trucks aloittaa fossiilivapaan teräksen pienimuotoisen käytön raskaiden sähköisten Volvo-kuorma-autojen tuotannossa. SSAB aloitti myös yhteistyön Alfa Lavalin kanssa maailman ensimmäisen fossiilivapaasta teräksestä valmistetun lämmönvaihtimen kehittämiseksi ja ensimmäisen suunnitellaan valmistuvan vuonna 2023. Vuoden toisella neljänneksellä vihittiin käyttöön HYBRITin ainutlaatuinen pilottikalliovarasto vedylle Svartöbergetissä, Luulajassa, Ruotsissa. Kalliovarasto on ensimmäinen laatuaan maailmassa. SSAB:n Luulajaan ja Raaheen suunniteltujen minimill-tuotantolaitosten esiselvitystyöt jatkuvat tavoitteena fossiilivapaa terästuotanto noin vuonna 2030. Siirtymän toteutuminen edellyttää riittävää määrää fossiilivapaata sähköä oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Kutsu SSAB:n osavuosikatsauksen 1.1.-30.6.2022 julkistukseen

SSAB järjestää analyytikko- ja mediatilaisuuden osavuosikatsauksensa julkistuspäivänä 22.7.2022 klo 9.30 CEST (10.30 EEST).
Osavuosikatsauksen esittelevät SSAB:n toimitusjohtaja Martin Lindqvist ja talous- ja rahoitusjohtaja Leena Craelius.
Tiedotustilaisuus pidetään englanniksi. Tilaisuuteen voi osallistua webcast-linkin kautta yhtiön verkkosivuilta www.ssab.fi tai puhelimitse.

Ruotsi:  +46 8 505 100 30
UK:         +44 1 212 818 004
USA:      +1 718 705 8796

Pyytäkää operaattoria yhdistämään ”SSAB”. Pin-koodia ei tarvita.
Linkki webcastiin:
https://edge.media-server.com/mmc/p/bkpem7do

Lisätietoja
Sijoittajasuhteet: Per Hillström, Head of Investor Relations, [email protected], +46 70 2952 912
Media Suomessa: Atte Kaksonen, [email protected], puh. + 358 50 3143 634

Tämä lehdistötiedote on suomenkielinen tiivistelmä ruotsiksi ja englanniksi julkaistusta pörssitiedotteesta.