Ensimmäisen vuosineljänneksen avainluvut

  • Liikevaihto oli 31 575 (19 661) milj. Ruotsin kruunua
  • Liikevoitto ilman vertailukelpoisuuteen vaikuttavia eriä oli 8 377 (1 993) milj. kruunua
  • Liikevoitto ml. vertailukelpoisuuteen vaikuttavat erät oli 8 162 (1 993) milj. kruunua
  • Teräksen korkeammat hinnat enemmän kuin kompensoivat alhaisemman tuotannon ja korkeammat raaka-ainekustannukset
  • Tulos per osake oli 5,84 (1,46) kruunua
  • Nettokassavaranto oli 5 667 (nettovelka 8 896) milj. kruunua

Toimitusjohtajan katsaus - Vuodelle 2022 vahva alku epävakaassa ympäristössä

SSAB:n ensimmäistä vuosineljännestä leimasivat korkeat teräksen hinnat, ja yhtiön tulos nousi ennätystasolle. Kaikki liiketoiminta-alueemme tekivät vahvan tuloksen, mikä enemmän kuin kompensoi Raahen toisen masuunin ennakoimatonta seisokkia ja tiettyjä tuotantohäiriöitä SSAB Americas -divisioonassa sekä korkeampia raaka-ainehintoja. Sota Ukrainassa ja maan traaginen tilanne vaikuttavat myös teräsmarkkinoihin ja SSAB:hen. Meillä on jonkin verran toimintaa Ukrainassa tytäryhtiömme Ruukki Constructionin kautta ja tärkeimpänä prioriteettinamme on työntekijöidemme ja heidän perheidensä auttaminen mahdollisuuksien mukaan.

Vuoden 2022 ensimmäisen neljänneksen liikevoitto nousi 8 377 (1 993) milj. kruunuun. Nettokassavirta oli 2,9 (1,2) mrd. kruunua ja konsernin nettokassavaranto ensimmäisen vuosineljänneksen lopussa oli 5,7 mrd. kruunua.

SSAB Special Steels -divisioonan ensimmäisen neljänneksen liikevoitto nousi ennätykselliseen 2 104 (914) milj. kruunuun ja liikevoittoprosentti nousi 26,7 (17,8) %:iin. SSAB:n erikoislujat teräkset tukevat muun muassa asiakkaidemme kestävän kehityksen strategioita ja heidän pyrkimyksiään parantaa koneidensa ja laitteidensa tuottavuutta ja kestävän kehityksen vaatimusten mukaisuutta.

SSAB Europe -divisioonan ensimmäisen neljänneksen liikevoitto nousi 3 250 (758) milj. kruunuun ja liikevoittoprosentti nousi 25,7 (8,6) %:iin. SSAB Americas -divisioonan liikevoitto nousi 2 992 (258) milj. kruunuun ja liikevoittoprosentti nousi 40,1 (7,1) %:iin.

Vuosineljännestä on leimannut monella tapaa Ukrainan traaginen tilanne. SSAB lopetti myynnin Venäjälle ja Valko-Venäjälle ja on keskeyttänyt toistaiseksi mm. uudet malmi- ja hiilihankintansa Venäjältä. Raaka-aineiden saannin turvaamiseksi on ryhdytty useisiin toimenpiteisiin, mutta häiriöiden vaara on olemassa liittyen pakotteisiin ja Ukrainan sodan muihin vaikutuksiin. Sota on nostanut sekä raaka-aineiden että teräksen hintoja. Saadut tilaukset kasvoivat väliaikaisesti ensimmäisellä vuosineljänneksellä, kun asiakkaamme halusivat turvata teräksen saatavuuden.

Ruukki Constructionilla on jonkin verran toimintaa Ukrainassa ja olemme auttaneet mm. kuljetusten ja majoituksen järjestämisellä niitä työntekijöitämme ja heidän perheitään, jotka ovat halunneet ja voineet lähteä sota-alueelta Puolaan ja muihin lähimaihin.

Toisella vuosineljänneksellä kysynnän ja toimitusten näkymiä leimaa tietty epävarmuus, muun muassa ajoneuvoteollisuuden komponenttipulan sekä logistiikkaketjuissa jatkuvien häiriöiden takia.

Tammikuussa 2022 SSAB:n hallitus teki suuntaa-antavan päätöksen yhtiön pohjoismaisen ohutlevytuotannon perusteellisesta uudistamisesta ja vihreän siirtymän nopeuttamisesta. Päätöksen taustalla on fossiilivapaan teräksen voimakkaasti kasvava kysyntä. Luulajaan ja Raaheen suunniteltujen minimill-tuotantolaitosten esiselvitystyöt jatkuvat. Huhtikuussa SSAB:n, LKAB:n ja Vattenfallin yhteinen HYBRIT-hanke sai EU:n tukipäätöksen yhtenä seitsemästä innovaatiorahaston tukemasta hankkeesta. Hanke saa yhteensä 143 milj. euroa, josta HYBRIT:ille 108 milj. euroa demonstraatiolaitokseen Jällivaarassa, 30 milj. euroa SSAB:lle Oxelösundin tehtaan muutokseen ja 5 milj. euroa LKAB:lle fossiilivapaiden DRI-pellettien tuotantoon teollisessa mittakaavassa.

Osavuosikatsaus 1.1.-31.3.2022 on tänään julkistettu kokonaisuudessaan englanniksi ja ruotsiksi ja on saatavilla yhtiön verkkosivuilla osoitteessa www.ssab.fi > SSAB-konserni > Sijoittajat > Raportit-ja-esitykset.

Kutsu SSAB:n osavuosikatsauksen 1.1.-31.3.2022 julkistukseen

SSAB järjestää analyytikko- ja mediatilaisuuden osavuosikatsauksensa julkistuspäivänä 26.4.2022 klo 9.30 CEST (10.30 EEST).

Osavuosikatsauksen esittelevät SSAB:n toimitusjohtaja Martin Lindqvist ja talous- ja rahoitusjohtaja Leena Craelius.

Tiedotustilaisuus pidetään englanniksi. Tilaisuuteen voi osallistua webcast-linkin kautta yhtiön verkkosivuilta www.ssab.fi tai puhelimitse.

Paikka ja aika: World Trade Center (WTC) Stockholm, Kungsbron 1, Conference room Manhattan, 9.30am CEST.

Puhelin:
Ruotsi:   +46 856 6426 51
UK:         +44 3333 0008 04
USA:       +1 63 1913 1422

Konferenssi-ID: 86129566#

Linkki webcastiin: https://edge.media-server.com/mmc/p/rwd2jatt

Lisätietoja
Sijoittajasuhteet: Per Hillström, Head of Investor Relations, [email protected], +46 70 2952 912
Media Suomessa: Atte Kaksonen, [email protected], puh. + 358 50 3143 634

Tämä lehdistötiedote on suomenkielinen tiivistelmä ruotsiksi ja englanniksi julkaistusta pörssitiedotteesta.