SSAB:n putkiliiketoiminnan johtaja Tanja Mantere avasi tilaisuuden

Teräspaalupäivää 2022 on suunniteltu jo kesästä 2021 lähtien. On sovittu puhujia, veivattu aikatauluja, hiottu aiheita, suunniteltu kokonaisuutta ja ladattu suuret odotukset tähän päivään. Askeleet ovat tihentyneet mitä lähemmäksi h-hetkeä on lähestytty. Vihdoin tänään koittaa se päivä – päivä, jota varten on työskennelty useita kuukausia. Illalla moni järjestäjistä huokaisee tyytyväisenä laskiessaan pään tyynyyn, kun putkiryhmän suuri ponnistus, Teräspaalupäivät 2022, on saatu taas tämän vuoden osalta kunnialla päätökseen. Työryhmä voi tyytyväisenä taputtaa itseään ja kollegoita olalle: päivä meni loistavasti ja langoilla oli enimmillään peräti 270 kuulijaa.

Juontaja Tomi Kaukinen esittelee esiintyjät yksi toisensa perään. Putkiliiketoiminnan johtaja, Tanja Mantere, toivottaa osallistujat tervetulleeksi, jonka jälkeen on ensimmäisen esityksen vuoro. Anssi Hyvärinen ja Teemu Yli-Kovero esittelevät RR-paalujen tuoteuutuudet. Tämän jälkeen vuorossa on Ossi Hakanen KFS Finlandista, ja Eelon Lappalainen Fimpeciltä. Miehet kertovat Suomen historian suurimmasta paalutustyömaasta: Metsä Fibren uuden Biotuotetehtaan perustamisesta Kemiin.

Eelon Lappalainen, Fimpec

Ossi Hakanen, KFS Finland


Antti on rautaa ja niin on moni muukin

Technology manager Antti Perälä urakoi päivän aikana monta esitystä. Ensimmäisenä on vuorossa Kupittaan parkki –projektin ja RR-paalujen uusien kalliokärkien esittely. Technical manager Sondre Smeland jatkaa projektiesityksiä Norjan Drammenissa sijaitsevalla Kattegatin haastavalla satamalaiturin laajennusprojektilla. Monen esiintyjän mielestä juuri nämä toteutuneet projektit ovat Teräspaalupäivien mielenkiintoisinta antia tuoteuutuuksien lisäksi. Sondren esityksen jälkeen vuorossa on Antin toinen esitys injektoiduista paaluista ja uudesta injektiokärjestä.

Teemu Yli-Kovero (vas.), Anssi Hyvärinen ja Antti Perälä

Lounastauon jälkeen projektiesityksiä jatketaan Göteborgissa sijaitsevan Korsvägen –projektin esittelyllä. Terramekin Juhani Välisalo esittelee paaluseinien asennusta haastavaan kohteeseen. Tämän jälkeen Antti Perälä jatkaa esittämällä kaksi päättötyötä: Vilma Pakkastien diplomityön RDW –paaluseinästä sekä Tim van Brouwershavenin ja Thijs van der Broekin päättötyön RD –paaluseinien käytöstä Hollannissa.

Kreaten Aki Kopra jatkaa suurten projektien esittelemistä kertomalla Suomen suurimmasta Kruunusillat –siltatyömaasta. Projekti on Helsingin kaupungin tilaama siltaurakka, joka sisältää kaksi siltaa: Kruunuvuorensillan ja Finkensillan. Suunniteltu käyttöikä näille silloille on peräti 200 vuotta, joka on kaksi kertaa pidempi kuin tyypillisesti suunnitellaan.

Tämän jälkeen Perälän Antti jatkaa kertomalla teräspaaluihin liittyvistä standardeista sekä niihin liittyvästä päivityksistä. Useampi alan standardi on parhaillaan päivittymässä ja esimerkiksi uusi tukiseinien toteutusstandardi julkaistaan näillä näkymin ensi vuoden alussa.


Kierrätettävä teräs ja suunnitteluohjelmat

Teräsrakenneyhdistyksen Timo Koivisto pitää iltapäivällä mielenkiintoisen esitelmän teräsrakentamisesta ja vähähiilisyydestä. Aihe, joka on yrityksessämme ajankohtainen asia, asia, onhan tavoitteenamme tuoda fossiilivapaa teräs markkinoille ensimmäisenä teräsyhtiönä maailmassa. Antti Perälän viimeinen esitys käsittelee SSAB:n omia suunnittelutyökaluja: RRPileCalcia ja PileWallCalcia. Lisäksi käsitellään myös Tekla Structures ja Autodesk Revit -ohjelmille olevia mallinnuskomponentteja.


Viimeinen case

Päivän viimeisen projektiesittelyn pitää Kankareen Paalutuksen Hannu Vesamäki, joka esittelee Espoon Mikkelään rakennettavan Keskon liikennemyymälän paalutustyömaan. Työmaan haasteena on paalujen kyky läpäistä vaihtelevia täyttöjä. Vesamäen mukaan haastavien kohteiden rakentaminen lisääntyy jatkossa, kun kaupungit jatkavat kasvamistaan ja tiivistymistään. Tähän kiteytyy jo aamulla Eelon Lappalaisen tiivistämä ajatus: ”Aloita ajoissa.”

SSAB:n putkiliiketoiminnan johtaja Tanja Mantere ja paalutuotelinjan johtaja Petri Nieminen

Loppupuheenvuorossaan paalutuotelinjan johtaja Petri Nieminen kiittää yleisöä, vieraita ja osallistujia. ”Huh, nyt alkaa syke laskea”, toteaa Tanja Mantere kulisseissa lähetyksen loputtua. Kova ponnistus on takana ja on aika sulkea kamerat, esitykset, äänestykset ja nauttia onnistuneesta päivästä. Suuri kiitos kaikille osallistujille!