Mikael Bratt, Autolivin toimitusjohtaja (vas.) ja Martin Lindqvist, SSAB:n toimitusjohtaja (oik.)

"Odotamme innolla yhteistyötä Autolivin kanssa ja innovatiivisten fossiilivapaiden teräskomponenttien tutkimus- ja kehitysprosessin aloittamista autoteollisuuden turvallisuustuotteiden kehittämiseksi. Aloitamme yhdessä Autolivin kanssa useita pilottiprojekteja, joiden tavoitteena on vähentää ilmastovaikutuksia ja vahvistaa kilpailukykyä, sanoo SSAB:n toimitusjohtaja Martin Lindqvist.

”Ensimmäisenä autoturvatoimittajana olemme sitoutuneet olemaan hiilineutraali omassa toiminnassamme vuoteen 2030 mennessä ja lisäksi tavoitteenamme on nettonollapäästöt koko toimitusketjussamme vuoteen 2040 mennessä. Tämä tarkoittaa hiilidioksidipäästöjemme vähentämistä käyttämällä uusiutuvaa sähköä omassa ja toimittajiemme toiminnassa, energia- ja materiaalitehokkuuden parantamista sekä vähähiilisen logistiikan ja vähähiilisten materiaalien käyttöönottoa. Olemme nyt muuttamassa sitoumuksemme teoiksi ja meillä on hyvät mahdollisuudet jatkaa asiakkaidemme ja kumppaneidemme tukemista heidän kestävän kehityksen tavoitteidensa saavuttamisessa. Asteittainen siirtyminen fossiilivapaaseen teräkseen tuotteissamme on tärkeä askel kohti ilmastotavoitteidemme saavuttamista”, sanoo Mikael Bratt, Autolivin toimitusjohtaja.

Vuonna 2026 SSAB aikoo toimittaa markkinoille fossiilivapaata terästä kaupallisessa mittakaavassa sen jälkeen, kun sen Oxelösundin tehtaan-masuunit on korvattu valokaariuunilla sekä käyttämällä HYBRIT-teknologialla valmistettua rautaa. Prosessi korvaa perinteisesti rautamalmipohjaisessa teräksenvalmistuksessa tarvittavan koksin fossiilivapaalla sähköllä ja vedyllä. Tämä prosessi käytännössä eliminoi hiilidioksidipäästöt terästuotannossa. SSAB esitteli 18. elokuuta 2021 ensimmäiset erät terästä, jotka on valmistettu vedyllä pelkistetystä raudasta.

SSAB, LKAB ja Vattenfall käynnistivät HYBRIT-hankkeen (Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology) vuonna 2016 tavoitteenaan kehittää teknologia fossiilivapaaseen raudan ja teräksen valmistukseen.

Lisätietoja:
Hanna Hoikkala, Press Officer SSAB, [email protected], +46 73 655 11 17
Gabriella Ekelund, Senior Vice President Communications, Autoliv, +46 (70) 612 64 24