Demonstraatiolaitoksen rakentamisen suunnitellaan alkavan vuonna 2023, ja tavoitteena on laitoksen käyttöönotto vuonna 2025. Tarkoituksena on demonstroida täysimittainen tuotanto, joka on kapasiteetiltaan hiukan yli miljoona tonnia rautaa vuodessa. Tämä vastaa 20 prosenttia LKAB:n kokonaiskäsittelykapasiteetista Ruotsin Malmbergetissä sekä lähes puolet SSAB:n masuunin tuotantokapasiteetista Ruotsin Luulajassa. SSAB:n tavoitteena on tuoda fossiilivapaa teräs markkinoille maailman ensimmäisenä teräsyhtiönä jo vuonna 2026.

HYBRIT aloittaa nyt sijaintiselvityksen demonstraatiolaitokselle, jossa rautamalmin suorapelkistys tapahtuu vedyn avulla. Rinnakkaisneuvottelut aloitetaan kahdesta vaihtoehtoisesta sijoituspaikasta Ruotsin Norrbottenissa: toinen on Vitåforsin teollisuusalue Gällivaren kunnassa aivan Malmbergetin pohjoispuolella, LKAB:n kaivosalueen läheisyydessä ja toinen on Svartönsin teollisuusalue Luulajassa, missä sijaitsevat muun muassa SSAB:n terästehdas ja LKAB:n malmisatama.

Tarkoitus on käydä avointa vuoropuhelua laitoksen sijainnista ja suunnittelusta kohteiden valintaa ja lupahakemuksia varten. Viranomaisten, organisaatioiden ja julkisten tahojen kuuleminen alkaa kesäkuussa ja päättyy syyskuussa 2020. Kohteen valinnalla on suuri vaikutus tulevaisuuden kilpailukykyyn ja ilmastohyötyihin. Sijoituspäätökset tehdään lupahakemusten ja muiden selvitysten jälkeen.

– Haluamme rakentaa laitoksen Norrbotteniin. Alueella on fossiilivapaan sähkön osalta hyvä tarjonta, toimialan asiantuntemusta ja tiivis yhteistyö yliopistojen ja yhteiskunnan kanssa. Fossiilivapaan teräksen demonstraatiolaitoksella olisi myös myönteinen vaikutus alueen kehitykselle ja työpaikoille. Lisäksi sillä on suuri ilmastovaikutus, sanoo SSAB:n teknologiajohtaja ja HYBRITin hallituksen puheenjohtaja Martin Pei.

– LKAB:lle HYBRIT on tärkeä osa vihreää muutosta, jonka avulla haluamme optimoida ilmaston osalta koko ketjun kaivoksesta valmiiseen teräkseen vuoteen 2045 mennessä. Haluamme, että Norrbottenista tulee maailman johtava globaalin kaivos- ja mineraaliteollisuuden tieto- ja innovaatiokeskus, Markus Petäjäniemi, LKAB:n markkinointi- ja teknologiajohtaja, sanoo.

– On erittäin positiivista, että Vattenfall ottaa yhdessä kumppaneidemme kanssa seuraavat selkeät askeleet HYBRITin tiimoilta. Fossiilivapaan sähkön ja vedyn käyttö tarkoittaa, että fossiilivapaalla teräksellä on erittäin tärkeä rooli fossiilittomassa tulevaisuudessa, sanoo Vattenfallin strategiapäällikkö Andreas Regnell.

Samanaikaisesti on käynnissä HYBRITin pilottivaihe, jossa Luulajaan valmistuu kesän aikana demonstraatiolaitosta edeltävä pienempi fossiilittoman teräksen pilottilaitos. Samoin on käynnistetty väliaikaisen vetyvaraston rakennusvalmistelut, jotta voidaan testata vedyn varastointitekniikkaa kalliosäiliöissä.

HYBRIT-hanke
Hybrit Development on teräsyhtiö SSAB:n, kaivosyhtiö LKAB:n ja energiayhtiö Vattenfallin yhteisyritys, jonka tavoitteena on kehittää maailman ensimmäinen fossiilivapaa rautamalmipohjaisen teräksenvalmistuksen menetelmä. Käyttämällä fossiilivapaata sähköä ja vetykaasua koksin ja hiilen sijasta päästöinä syntyy hiilidioksidin sijasta vettä. Hankkeella on mahdollista vähentää Ruotsin hiilidioksidipäästöjä kymmenellä ja Suomen seitsemällä prosentilla. HYBRIT-projekti on saanut taloudellista tukea Ruotsin energiavirastolta. www.hybritdevelopment.com

Lisätietoja:
Mia Widell, mediasuhteista sekä kestävän kehityksen viestinnästä vastaava päällikkö, SSAB, [email protected], +46 76 5272501
Magnus Kryssare, mediasuhdepäällikkö, Vattenfall, [email protected], +46 76 7695607
Fredrik Björkenwall, vt. mediasuhdepäällikkö, LKAB, [email protected], +46 980 71544

SSAB on maailmanlaajuisesti toimiva pohjoismainen ja yhdysvaltalainen teräsyhtiö. Yhtiön lisäarvoa tarjoavat tuotteet ja palvelut on kehitetty tiiviissä yhteistyössä asiakkaiden kanssa. Tavoitteena on vahvempi, kevyempi ja kestävämpi maailma. SSAB:llä on työntekijöitä yli 50 maassa ja tuotantolaitoksia Ruotsissa, Suomessa ja Yhdysvalloissa. Yhtiö on noteerattu Nasdaq Tukholmassa ja toissijaisesti Nasdaq Helsingissä. www.ssab.com.
Löydät meidät myös sosiaalisesta mediasta: Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter ja YouTube.