Tänä vuonna 20-vuotisjuhlaa viettävä Swedish Steel Prize -kilpailu pyrkii antamaan tunnustusta hyvälle suunnittelulle, yhteistyölle ja innovaatioille, jotka tekevät maailmasta paremman ja kestävämmän. Yhdysvaltalainen Shape Corp. on yksi tämän vuoden neljästä finalistista, ja voittaja julkistetaan 14. marraskuuta Tukholmassa järjestettävässä palkintojenjakotilaisuudessa. Tilaisuus on osa kolmipäiväistä tapahtumaa, jossa sadat teräsalan ammattilaiset eri puolilta maailmaa osallistuvat seminaareihin ja vierailuun SSAB:n tehtaalla.

Shape Corp. on valittu kilpailuun 3D-muotoisten kattoputkien ansiosta. Uusi innovaatio on ensimmäinen laatuaan autoteollisuudessa, tuo mukanaan kustannussäästöjä OEM-valmistajille ja tekee autoista entistä turvallisempia.

”2000-luvun puolivälissä kehitimme taivutustekniikan, jossa materiaalia voitiin taivuttaa yhdessä tasossa yhteen suuntaan osana rullamuovausprosessiamme. Menetelmä tunnettiin meillä 1D-taivutuksena. Vuosien mittaan lisäsimme taivutussuuntien määrän kahteen ja sittemmin kolmeen. Nykyistä tekniikkaa kutsumme 3D-taivutukseksi”, kertoo Shape Corp.-yhtiön tuotepäällikkö Brian Oxley.

Vuonna 2011 Shape Corp. lähestyi profiilikonseptin tiimoilta Fordia ja kehitti yhteistyön tuloksena 3D-rullamuovatut A-pilarit, jotka valmistetaan kylmävalssatusta martensiittisesta 1 700 MPa:n teräksestä ja joita käytetään tällä hetkellä lukuisissa Ford-malleissa, muun muassa Ford Explorerissa ja Ford Escapessa. Myös Docol® 1700M -terästä tullaan käyttämään tuotannossa.

Perinteisesti autoteollisuuden putkien valmistuksessa on hyödynnetty hydromuovausta, mutta se voi asettaa rajoituksia lujuudelle ja tuotantotehokkuudelle. Uudessa menetelmässä putki taivutetaan kolmiulotteisesti rullamuovauksen jälkeen ja laserhitsataan kauko-ohjauksella osakokoonpanoksi, joka integroidaan matkustamoa suojaavan turvakorin A-pilariin ja kattoputkiin.

3D-tekniikan ansiosta A-pilarien profiili on perinteisiä ratkaisuja pienempi, jolloin voidaan parantaa näkyvyyttä ulos, saada lisää tilaa matkustamoon ja kehittää turvatyynyjen pakkaamista. Lisäksi 3D-muotoiltujen A-pilarien lujuuden ja painon välinen suhde on peräti 50 prosenttia parempi, mikä tarkoittaa 2,8–4,5 kg:n massanvähennystä ajoneuvoa kohden.

Shape Corp.-yhtiön innovatiivinen tekniikka ja teräksenkäyttö on osoittautunut kannattavaksi maailmanlaajuisessa autoteollisuudessa ja valtavaksi edistysaskeleeksi autojen turvallisuudessa ja suunnittelussa.

”Valitsimme markkinoiden lujimman teräksen ja lisäsimme sen täydelliseen sovellukseen – toisin sanoen toimimme kuin sopivan viinin ja ruoan yhdistämisessä”, Oxley kuvailee. ”Selkeästi mitattavien etujen kuten massan vähentämisen lisäksi tekniikka osoittaa teollisuudelle, mitä kehittyneillä teräslaaduilla voi tehdä – ja että teräksellä on tärkeä tehtävä autoteollisuudessa myös tulevaisuudessa.”

Swedish Steel Prize -tuomariston perustelut Shape Corp.-yhtiön valinnalle Swedish Steel Prize 2019 -finalistiksi:
Shape Corp. on kehittänyt 3D-muotoisten putkien kustannustehokkaan ja vankan valmistusprosessin, jossa voidaan hyödyntää korkeimpien lujuustasojen kylmämuovausteräksiä. Tekniikka mahdollistaa ainutlaatuisen kevyen ratkaisun A-pilareille ja kattoputkille sekä minimaalisen leikkauskoon, ja ensimmäinen autoteollisuuden valmistaja ottaa sen käyttöön vuonna 2020. Innovaatio haastaa muut kevyet materiaalit kestävämmällä teräsratkaisulla, joka huomioi myös kiertävän materiaalivirran.

Lisätietoja saa osoitteesta steelprize.com tai ottamalla yhteyttä:
Eva Petursson, tuomariston puheenjohtaja, Swedish Steel Prize, [email protected]
Anna Rutkvist, projektipäällikkö, Swedish Steel Prize, [email protected]