Heikko markkinatilanne vaikutti SSAB Europeen, kun taas SSAB Americas -divisioonan kehitys oli tasaisempaa

Kolmannen vuosineljänneksen avainluvut

  • Liikevaihto oli 18 840 (19 038) milj. Ruotsin kruunua
  • Käyttökate, ilman vertailukelpoisuuteen vaikuttavia eriä, oli 1 327 (2 563) milj. kruunua
  • Liikevoitto, ilman vertailukelpoisuuteen vaikuttavia eriä, oli 300 (1 600) milj. kruunua
  • Liikevoitto, sisältäen vertailukelpoisuuteen vaikuttavat erät, oli 150 (1 387) milj. kruunua
  • Tulos per osake oli 0,03 (0,85) kruunua
  • Operatiivinen kassavirta oli 1 038 (1 922) milj. kruunua
  • Nettovelkaantumisaste oli 15 (17) %, poislukien IFRS 16

Toimitusjohtajan katsaus

SSAB:n vuoden 2019 kolmannen neljänneksen liikevoitto, ilman vertailukelpoisuuteen vaikuttavia eriä, laski 1 300 milj. kruunua edellisvuoden vastaavasta ajanjaksosta ja oli 300 milj. kruunua. Tulosheikennys johtui lähinnä SSAB Europe -divisioonasta. Konsernin operatiivinen kassavirta vuoden kolmannella neljänneksellä oli 1 038 (1 922) milj. kruunua.

SSAB Special Steels -divisioonan kysyntä heikentyi kolmannen neljänneksen aikana, erityisesti Euroopassa. Toimitukset laskivat ja liikevoitto laski edellisvuoden vastaavasta ajanjaksosta ja oli 358 (536) milj. kruunua. Myyntikatteet laskivat neljänneksen aikana johtuen pääosin korkeammista rautamalmin kustannuksista.

Kysyntä Euroopassa oli kausiluonteisesti matalammalla tasolla ja heikentynyt markkinatilanne aiheutti sen, että kysynnän lasku oli normaalia voimakkaampi. Kolmannen neljänneksen liiketulos laski -480 (460) milj. kruunuun. Poikkeuksellinen myyntikatteiden heikentyminen Euroopan markkinoilla jatkui ja vaikutti negatiivisesti tulokseen. Raahen toisen masuunin suunniteltu välikorjaus rasitti niin ikään neljänneksen tulosta. Rautamalmin markkinahinnat laskivat neljänneksen jälkipuoliskolla, mikä laskee SSAB Europe -divisioonan raaka-ainekustannuksia vuoden viimeisellä neljänneksellä.

SSAB Americas -divisioonan kolmannen neljänneksen liikevoitto laski 522 (790) milj. kruunuun, pääosin alemmista toteutuneista myyntihinnoista johtuen. Kysyntä oli suhteellisen vakaata ja toimitukset kasvoivat jonkin verran edellisestä neljänneksestä.

Näkemyksemme mukaan kausiluonteinen markkinan heikentyminen tulee vuoden lopulla olemaan voimakkaampaa kuin normaalisti. Jo kolmannen neljänneksen aikana toteutettiin joukko toimenpiteitä kustannusten vähentämiseksi koko konsernissa; tuotantoasteita laskettiin useilla linjoilla, Oxelösundin pienempi masuuni suljettiin, määräaikaisten työntekijöiden määrää vähennettiin merkittävästi, lyhyempiä työaikoja ja lomautuksia otettiin käyttöön ja lisäksi toteutettiin myös muita kustannussäästötoimenpiteitä. Saavuttaaksemme kustannusten ja kapasiteetin lisävähennyksiä suljemme Raahen toisen masuunin marraskuun lopulla. Vahva taseemme, matala nettovelkaantumisaste sekä rajoitetut lainojen erääntymiset lähivuosina antavat meille vakaan perustan jatkaa yhtiön kehittämistä investoinneilla ja toimintaa täydentävillä yritysostoilla suhdanteista huolimatta. HYBRIT-hankkeemme, joka tähtää fossiilivapaan teräksen valmistamiseen, etenee suunnitelmien mukaisesti ja herättää suurta kiinnostusta asiakkaidemme keskuudessa.

Osavuosikatsaus ajalta 1.1.-30.9.2019 on tänään julkistettu kokonaisuudessaan englanniksi ja ruotsiksi ja on saatavilla yhtiön verkkosivuilla osoitteessa www.ssab.fi > SSAB-konserni > Sijoittajat > Raportit-ja-esitykset.

SSAB:n osavuosikatsauksen julkistustilaisuutta voi seurata webcast-lähetyksenä tai puhelinkonferenssina tänään klo 09.30 CEST (10.30 EEST)

Osavuosikatsauksen esittelevät SSAB:n toimitusjohtaja Martin Lindqvist ja talous- ja rahoitusjohtaja Håkan Folin. Tiedotustilaisuus pidetään englanniksi ja sitä voi seurata myös webcast-lähetyksenä yhtiön internet-sivuilla www.ssab.com. Tilaisuuteen voi osallistua myös puhelinkonferenssin kautta.

Aika ja paikka: Kello 09.30 CEST, World Trade Center (WTC) Tukholma, Kungsbron 1, konferenssihuone Manhattan.

Puhelin:
+ 46 8 5664 2651 (Ruotsi),

+ 44 33 3300 0804 (UK),
+ 1 63 1913 1422 (USA).
PIN: 32810479#

Webcast-linkki: Webcast-lähetykseen 

Lisätietoja:
Sijoittajasuhteet: Per Hillström, IR-johtaja, [email protected], puh. +46 70 2952 912
Media Suomessa: Atte Kaksonen, [email protected], puh. + 358 50 3143 634

Osavuosikatsausta ei julkisteta suomeksi. Tämä lehdistötiedote on suomenkielinen tiivistelmä ruotsiksi ja englanniksi julkaistusta pörssitiedotteesta.