Tänä vuonna 20-vuotisjuhlaa viettävä Swedish Steel Prize -kilpailu pyrkii antamaan tunnustusta hyvälle suunnittelulle, yhteistyölle ja innovaatioille, jotka tekevät maailmasta paremman ja kestävämmän. Virolainen Roofit.solar on yksi tämän vuoden neljästä finalistista, ja voittaja julkistetaan 14. marraskuuta Tukholmassa järjestettävässä palkintojenjakotilaisuudessa. Tilaisuus on osa kolmipäiväistä tapahtumaa, jossa sadat teräsalan ammattilaiset eri puolilta maailmaa osallistuvat seminaareihin ja vierailuun SSAB:n tehtaalla.

Roofit.solar on valittu kilpailuun innovatiivisella Roofit 2-in-1 -ratkaisullaan, jossa tehokas aurinkopaneeli yhdistyy arkkitehtonisesti houkuttelevaan ja ympäristön huomioivaan teräskattoon.

”Roofit.solar on vasta kolme vuotta vanha yritys, jonka perustajalla Andri Jagomägillä on 15 vuoden kokemus aurinkosähkötekniikan tutkimuksesta”, kertoo Roofit.solarin markkinointi- ja vientipäällikkö Helen Anijalg. ”Omaa taloaan suunnitellessaan Jagomägi halusi siihen metallikaton, mutta myös aurinkopaneelit. Hän tajusi, ettei niitä yhdistävää ratkaisua ole, joten hän alkoi tehdä kokeiluja ja pohtia, miten materiaalit voisi yhdistää.”

Roofit.solar valitsi 2-in-1-ratkaisun valmistukseen kestävän kehityksen mukaisen maalipinnoitetun GreenCoat®‑teräksen. Tuotantoprosessissa GreenCoat Pural BT yhdistetään erittäin tehokkaisiin aurinkokennomoduuleihin delaminoitumista ehkäisevällä tavalla. Tuote näyttää tavalliselta teräskatolta, ja sen avulla niin uusissa kuin vanhoissa rakennuksissa voidaan tuottaa sähköä omaan käyttöön, akkuun varastoitavaksi tai sähköverkkoon siirrettäväksi.

”Pyrimme tuotannon jokaisessa vaiheessa valitsemaan ympäristöystävällisimmän vaihtoehdon”, Anijalg toteaa. ”Kaikkien materiaalien on tuettava visiotamme. Siksi olemme valinneet nimenomaan teräksen.”

Käytössä Roofit 2-in-1 -ratkaisu on erittäin tehokas: se tuottaa 150 wattia energiaa neliömetriä kohden, mikä on kilpailevia tuotteita huomattavasti enemmän.

Paneelien asentaminen on erittäin helppoa, ja ne asennetaan samaan tapaan kuin muutkin pystysaumakatteet. Lisäksi ne ovat perinteisiä aurinkopaneeleja kestävämpiä. Roofit.solar uskoo tuotteen lisäävän teräskattojen myyntiä, koska sen tekniikassa yhdistyvät ympäristöhyödyt, kestävyys, tyylikkyys ja pitkäikäisyys jopa karuissa ilmastoissa.

”Ensimmäiset asiakkaamme ovat todella innostuneita ja levittävät tietoa tuotteesta, koska ymmärtävät sen tuomat edut ja sen, miten heidän valitsemansa pitkäikäinen teräskatto auttaa vähentämään hiilidioksidipäästöjä ja hillitsemään ilmastonmuutosta”, Anijalg selittää.

Swedish Steel Prize -tuomariston perustelut Roofit.solarin valinnalle Swedish Steel Prize 2019 -finalistiksi:
Roofit.solar valmistaa aurinkosähköä tuottavia metallikattoja. Tuote yhdistää tehokkaan aurinkopaneeliratkaisun arkkitehtonisesti houkuttelevaan ja ympäristön huomioivaan teräskattoon, mikä mahdollistaa uusien teknisten ratkaisujen hyödyntämisen myös historiallisten rakennusten kunnostamisessa. Ruotsalaiseen rypsiöljyyn pohjautuvan maalipinnoitteen käyttö on mahdollistanut uusien tuotantotekniikoiden käytön sekä erittäin kestävän kiinnityksen kattopaneelin kerrosten välillä.

Lisätietoja saa osoitteesta steelprize.com tai ottamalla yhteyttä:
Eva Petursson, tuomariston puheenjohtaja, Swedish Steel Prize, [email protected]
Anna Rutkvist, projektipäällikkö, Swedish Steel Prize, [email protected]