Mattias Hägglund Mattias - Young professional’s career story
Tuotesuunnitteluinsinööri 
Oxelösund, Ruotsi
27.2.2019

 

Energia. Sitä on kaikkialla ympärillämme, mutta silti siitä on pulaa. Mitä ikinä me teemmekään, siihen tarvitaan energiaa. Ja sitä tarvitsemme sekä me itse että käyttämämme koneet kuten autot tai kodinkoneet. Energiankulutuksen vähentäminen on aina hyvä asia – paitsi kuntosalilla. Energian käyttö niin tehokkaasti kuin mahdollista säästää aikaa, kustannuksia ja ympäristöä. 


Pyrin työssäni joka päivä parantamaan asiakkaille tarjottavia tuotteita ja asiakkaiden tapoja käyttää terästä. Käyttämällä sopivaa terästä sopivaan käyttötarkoitukseen saamme enemmän aikaan vähemmällä. Erikoisterästen koko potentiaalin hyödyntäminen mahdollistaa uusien ratkaisujen kehittämisen.  

Teräksen tuotanto vaatii paljon energiaa, eikä tilanne muutu mahdollisten parannusten myötäkään. Paras tapa pienentää ympäristöjalanjälkeä on varmistaa, että valmistetusta materiaalista otetaan kaikki irti. Juuri niin SSAB on tehnyt ja tekee vastakin, joka ikinen päivä. Annan esimerkin.

Monilla teollisuudenaloilla materiaalia murskataan murskaimilla pienempiin ja helpommin käsiteltävissä oleviin palasiin. Nämä koneet sisältävät monen tonnin edestä terästä, ja käyttötapansa vuoksi ne kuluvat paljon. Joskus osia on vaihdettava yhtä usein kuin bensiiniä on tankattava autoon.  Päätimme miettiä, mitä me voisimme parantaa.

BlueprintsSteel part

Ensimmäinen vaihe oli siirtyä kaikissa tavallisissa kulutusosissa kulutusta kestävään teräkseen. Se lisää kunkin osan käyttöikää ja siten vähentää vaihtotarvetta. Suurin parannus tehtiin kuitenkin itse vasaraan. Kiinteä teräskuutio on kiinni roottorissa. Kuutio murskaa kaiken koneeseen tulevan suurella voimalla. Kuluminen on suurta, ja vasaroita on vaihdettava jatkuvasti. Ongelma oli se, että ainoastaan vasaran ulkoreuna kuluu. Koko osa on vaihdettava, vaikka siitä olisi kulunut pois alle 10 %.   

Me keksimme ratkaisun, jossa vasaran kulutuspinnalle asennettiin lisäkappale. 

 

Blueprints

Lisäkappale valmistettiin kaikkein kovimmasta materiaalista, mikä lisäsi sen käyttöikää. Siten kulumistaso saattoi olla 40 % ennen kuin vasara oli vaihdettava. Parannus on ollut suuri ja teräksen vähentynyt käyttö säästää sekä energiaa että kustannuksia – kaikki voittavat. 
Tämänkaltaiset hankkeet ovat mielestäni erinomainen tapa tehdä enemmän vähemmällä. Juuri tähän me SSAB:llä uskomme ja juuri tähän me pyrimme joka päivä. Älykkäiden ratkaisujen kysyntä kasvaa koko ajan. 

Jos tämänkaltaiset haasteet ovat mielestäsi mielenkiintoisia ja luulet, että voisit olla hyödyksi, hae meille töihin. SSAB:llä on noin 5 000 työntekijää Ruotsissa ja yhteensä noin 14 300 eri puolilla maailmaa. Yritys tarvitsee paljon uusia ihmisiä monenlaisiin tehtäviin.

//Mattias Hägglund