Kuva/Olli Tuominen, ESL Shipping

 

Nesteytetyn maakaasun eli LNG:n voimin kulkeva M/S Haaga saapui viime viikolla ensimmäistä kertaa Raahen satamaan. Alus kuuluu uuteen laivaketjuun, joka edeltäjäänsä verrattuna lähes puolittaa raaka-ainekuljetuksista aiheutuvat hiilidioksidipäästöt Luulajan, Oxelösundin ja Raahen satamien välillä.

Laivaketjun uudistus on osa EU:n tukemaa BothniaBulk –projektia, jossa olemme mukana. Projektin tavoitteena on kehittää energiaa säästävää ja vähäpäästöistä laivausketjua Pohjanlahdelle. Osana projektia Raahen Satama Oy on laajentanut syväsatama-allasta ruoppaamalla, mikä parantaa alusliikenteen turvallisuutta Raahen satamassa. Lisäksi satamaan on rakennettu LNG-bunkrauspaikka laivan tankkaamista varten.

M/S Haagan omistaa ESL Shipping. Alus on 160 metriä pitkä ja 26 metriä leveä jäävahvistettu laiva, jonka kulkusyväys on 10 metriä. Aluksen lastikapasiteetti on noin 25 600 tonnia. Haagan sisaralus Viikki on parhaillaan matkalla Koillisväylää Itämerelle, jonne aluksen arvioidaan saapuvan lokakuun loppupuolella.