”Kyse on sekä turvallisuuden parantamisesta että trukkikuskien ja lastaajien työn helpottamisesta”, selittää Jenny Lindström, Borlängen sisäisten kuljetusten päällikkö

Uudet lavetit ovat 16 ja 14 metriä pitkät, eli 2–4 metriä pidemmät kuin keltaiset lavetit. Lavetit päätettiin merkitä eri värein, jotta eripituiset vaunut erottuisivat toisistaan. Olemassa olevat lavetit  ovat sinisiä ja keltaisia, joten uusista tehtiin vastaavasti punaisia ja vihreitä. Oli tietoinen valinta tehdä pisimmästä lavetista punainen, kertoo Jenny Lindström.

”Pisin lavetti ylittää kahdentoista metrin perävaunun pituuden neljällä metrillä, joten päätimme valita punaisen värin, koska punainen on varoitusväri. Näin se on selvä merkki kaikille siitä, että täältä saapuu pitkä ajoneuvo.”

Turvallisuuden lisäämiseksi entisestään uusissa laveteissa on heijastimet sivuissa. Toinen tärkeä muutos ja parannus lavetin suunnittelussa on lastin kiinnitysmahdollisuuksien lisääminen.

”On erittäin tärkeää, että lasti asetetaan lavetin keskelle niin, että sitä voi siirtää turvallisesti. Tätä varten uusissa laveteissa on siirrettävät tolpat”, selittää Jenny Lindström esitellessään suurimman lavetin toimintaa.

”Vanhoissa vaunuissa lastin kiinnitysmahdollisuudet olivat selvästi rajoitetummat. Siirrettävät tolpat ja neljä kiinnityspaikkaa lavetin molemmin puolin ovat parantaneet eri levyisten ja laatuisten lastien kiinnitysmahdollisuuksia.”

Lavetit on kehitetty yhteistyössä tavarantoimittajan kanssa, ja ne sopivat täysin SSAB Borlängen tarpeisiin. Kalle Hemmingsson, sisäisten kuljetusten assistentti, on johtanut uusien lavettien  käyttöönottoa.

”Kehitystyön lähtökohtana ovat olleet keltaiset vaunut ja olemme huomioineet niiden hyvät puolet ja korvanneet jotakin uudella, hän sanoo ja kertoo, että myös SSAB:n omat suunnittelijat ovat antaneet panoksensa työhön.”

”Olemme valinneet yhdessä omien suunnittelijoidemme kanssa lujemman ja kevyemmän teräslaadun vähentääksemme siirrettävien tolppien painoa.”

Koska lavetteja käytetään yhä sekä sisäisiin kuljetuksiin että kuormaamiseen, arkkien lastaamisen työohjeistukset laaditaan yhdessä.


Jenny Lindström työskentelee päällikkönä SSAB Borlängen sisäisissä kuljetuksissa. Kuva: Henrik Hansson

”Lavetteja voidaan kuitenkin käyttää myös erilaiseen kuljetukseen, kuten esimerkiksi varaosien kuljetukseen”, sanoo Jenny Lindström, joka kertoo lisäksi, että uusien lavettien  saapuessa vanhoja nykyisin käytössä olevia vaunuja voidaan alkaa vähitellen poistaa käytöstä.