Ruotsin pääministeri Stefan Löfven kääntää tänään symbolisesti ensimmäisen lapiollisen, kun HYBRIT-yhteisyrityksen pilottilaitoksen rakentaminen aloitetaan. Pilottilaitoksessa tullaan suorittamaan testejä, joiden avulla tutkitaan edellytyksiä valmistaa terästä vedyllä hiilen ja koksin sijaan, jolloin päästönä prosessista syntyisi hiilidioksidin sijaan vettä.

Talvella hankkeessa päätettiin siirtyä esitutkimusvaiheesta pilottilaitoksen rakentamisvaiheeseen. Pilottilaitoksen rakentaminen on nyt alkamassa, ja laitoksen on määrä valmistua vuonna 2020.

”Pilottilaitoksessa tarkoituksena on testata fossiilivapaan terästuotannon tekniikkaa. Rakentamisen aloittamisen myötä otamme ison askeleen kohti SSAB:n tavoitetta olla fossiilivapaa vuonna 2045. Olemme ylpeitä siitä, että saamme olla mukana tärkeässä ja haastavassa teknisessä muutoksessa, joka voi edesauttaa ilmastonmuutoksen hidastamisessa”, sanoo SSAB:n toimitusjohtaja Martin Lindqvist.

HYBRIT-hanke voi vähentää Ruotsin kokonaishiilidioksidipäästöjä kymmenellä prosentilla ja Suomen seitsemällä prosentilla. HYBRIT voi lisäksi vähentää hiilidioksidipäästöjä maailmanlaajuisesti. Historiallista teknistä muutosta pidetään erittäin tärkeänä, mikäli Ruotsi haluaa saavuttaa Pariisin sopimuksen tavoitteet.

HYBRIT on yhteisyritys, jonka omistavat SSAB, LKAB ja Vattenfall ja jonka tavoitteena on kehittää ensimmäisenä maailmassa teollinen fossiilivapaa, rautamalmipohjainen teräksen valmistustapa. Hanke käynnistyi keväällä 2016, ja tavoitteena on luoda teollinen prosessi vuoteen 2035 mennessä.

HYBRIT on saanut taloudellista tukea Ruotsin energiavirastolta kolme kertaa – kahdelle toteutettavuustutkimukselle ja yhdelle tutkimusprojektille. Lisäksi aiemmin tällä viikolla tiedotettiin, että Ruotsin energiavirasto tukee pilottivaihetta summalla, joka vastaa noin 37 prosenttia pilottivaiheen arviolta 1,4 miljardin Ruotsin kruunun kokonaiskustannuksesta, ja että kolme omistajayritystä vastaavat jäljelle jäävästä osuudesta.

Lisätietoja:
Kerstin Danasten, väliaikainen lehdistöpäällikkö, puhelinnumero +46 72 222 78 29

SSAB on Pohjoismaissa ja Yhdysvalloissa toimiva teräsyhtiö. SSAB:n lisäarvoa tarjoavat tuotteet ja palvelut on kehitetty tiiviissä yhteistyössä asiakkaiden kanssa. Tavoitteena on entistä vahvempi, kevyempi ja kestävämpi maailma. SSAB:llä on työntekijöitä yli 50 maassa ja tuotantolaitoksia Ruotsissa, Suomessa ja Yhdysvalloissa. Yhtiö on noteerattu ensisijaisesti Nasdaq Tukholmassa ja toissijaisesti Nasdaq Helsingissä. www.ssab.com. Voit seurata meitä myös sosiaalisessa mediassa: Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter ja YouTube.