PO Stark

Yli miljoona tonnia erikoisterästä

SSAB Special Steels on tärkeä osa SSAB:n tavoitetta saavuttaa globaali johtoasema erikoislujissa teräksissä. PO Stark muistelee menestyksekästä vuotta 2016 divisioonan rikkoessa miljoonan tonnin rajan toimituksissa. Noin miljoonan tonnin terästoimitukset merkitsevät kahdeksan prosentin kasvua edellisvuoteen verrattuna. Tavoitteena on kasvaa koko teräsmarkkinoita nopeammin.

Edellisvuoden lopussa tapahtui kuitenkin pysähdys. Muuntajavika pysäytti tuotannon kuudeksi viikoksi, mikä aiheutti noin 70 000 tonnin tuotantovajeen.

SSAB:n tuotantojärjestelmän joustavuus lievensi osaltaan tuotantokatkon vaikutuksia. Raahen, Borlängen ja Mobilen tuotantolaitokset auttoivat ja lisäsivät erikoisteräksen tuotantoaan. Myös maailmalla olevia varastoja hyödynnettiin pitkän tuotantoseisokin vaikutusten lieventämiseksi.

– Organisaatio on nyt valmis revanssiin, PO Stark sanoo. Haluamme osoittaa, että me haluamme ja että me voimme. Oxelösundin tuotanto on ennätystahdissa, ja haluamme saman jatkuvan koko loppuvuoden ajan.

Mitkä ovat SSAB:n erikoisteräsvalikoiman vahvuudet?

– Tarjoamme laajinta tuotevalikoimaa. Yhdelläkään toisella toimijalla ei ole näin suurta terästyyppien ja -kokojen valikoimaa. Toimitusketjumme yltää kilpailijoita pidemmälle, myymme tuotteita yli 100 maahan ja meillä on 80 varastopaikkaa ympäri maailman. Myyjämme ja teknikkomme ovat keskittyneitä ja työskentelevät yhteistyössä asiakkaidemme kanssa heidän tuotteidensa kehittämiseksi.

Erikoisterästen markkinointi saa vetoapua myös siitä, että markkinat osoittavat elpymisen merkkejä.

– Kippilavojen, perävaunujen ja raskaiden kuljetusten alat ovat jatkaneet vahvalla kurssilla myös viime vuosina. Nostureiden kohdalla heilahtelut ovat olleet suurempia, mutta Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa on nähtävissä elpymisen merkkejä. Työkoneiden osalta itse ajoneuvojen kysyntä ei ole kasvanut, mutta kauhojen kaltaisten osien kysyntä sen sijaan on. Tärkeällä kaivossegmentillä markkinatilanne on ollut vaikea ja saattaa viedä aikaa ennen uusien suurten investointien näkemistä.

Bucket

PO Starkin mielestä hankalista yleissuhdanteista huolimatta SSAB:llä on vielä paljon mahdollisuuksia kasvaa.

– Monet alalla toimivat asiakkaat voivat siirtyä käyttämään tuotteitamme. Voimme auttaa heitä löytämään sopivan kulutusteräksen, jonka avulla kuorma-autojen lavoista tai autoista voi tehdä kevyempiä, rakenteista älykkäämpiä ja energiatehokkaampia jne.

Hardox 500 Tuf asettaa uusia standardeja

Erikoisterästen alalla esitellään jatkuvasti uusia tuotteita ja tarjouksia. PO Stark nostaa esiin Hardox Tufin lanseerauksen, joka kestää koko loppuvuoden ajan.

– Asetamme uusia standardeja lavoille. Esimerkiksi dumpperilavat ovat kevyempiä mutta samalla myös kestävämpiä kuin koskaan.

SSAB pyrkii jatkuvasti vahvistamaan asiakassuhteitaan. Hardox Wearparts -verkostossa on tällä hetkellä 270 jäsentä, ja uusia markkinoita sekä maantieteellisiä alueita tulee koko ajan lisää. Tuotemerkkiohjelmat Hardox In My Body ja My Inner Strenx kasvavat myös koko ajan.

– Yhä useampi asiakkaistamme on huomannut läheisemmän SSAB-yhteistyön arvon omien tuotteidensa kehityksessä. Verkostomme osoittaa, miten tärkeää tiedonvaihto on. Hardox ja Strenx kuuluvat tällä hetkellä teräsalan vahvimpiin ja tunnetuimpiin tuotemerkkeihin. Huomasin sen käydessäni Las Vegasissa Yhdysvalloissa järjestettävillä suurilla kansainvälisillä ConExpo-konemessuilla.

Viime vuonna SSAB myi terästä yli 10 000 erikoisteräsasiakkaalle. PO Stark asettaa riman paljon korkeammalle.

– Alalla on yhä ylikapasiteettia ja kilpailutilanne on kova, mutta parhailla tuotteilla ja parhaalla joukkueella voimme tuplata asiakasmäärän.