Swedish Steel Prize on teräsalan kansainvälinen palkinto, joka myönnetään suunnittelu- ja innovointitaidon kunniaksi. Italialainen JMG Cranes on tänä vuonna yksi neljästä finalistista, ja voittaja julkistetaan 11. toukokuuta Tukholmassa järjestettävässä seremoniassa.

"Markkinoilla oli kysyntää uudelle nosturille, jonka mitat pysyisivät samoina mutta kapasiteetti olisi suurempi ja paino kevyempi. Sen piti pystyä nostamaan suuria kuormia, mutta olla silti riittävän kevyt kuljetettavaksi rekalla työmaalta toiselle", kertoo JMG Cranesin suunnittelujohtaja Emilio Berti.

Vastatakseen kysyntään JMG Cranes kehitti MC 580 -mallin – maailman ainoan sähkötoimisen pick and carry -nosturin, jonka nostokapasiteetti on 58 tonnia. Se painaa käyttöolosuhteissa 42 tonnia ja kuljetettaessa vain 24 tonnia.

Nosturin edistyneessä ja kompaktissa muotoilussa on hyödynnetty erikoislujaa terästä niin puomissa, nosturin rungon takaosassa kuin tukipuomin kotelossakin – kaikki alueita, joissa normaalisti käytetään tavallista terästä.

Jos nosturia on kuljetettava ahtailla alueilla, se voidaan purkaa kokonaan, mukaan lukien vastapaino, tukipuomit ja tarvittaessa jopa akut. Nosturin puomissa on optimoitu rakenne ja älykäs ratkaisu, joilla alusta laajenee ja muodostaa suuremman vastapainomomentin. Lisäksi nykyaikainen, päästötön sähkömoottori mahdollistaa jopa 80 % paremman suorituskyvyn kilpaileviin tuotteisiin verrattuna.

"Tällä alalla pienikokoisuus on valttia, mutta niin on vahvuuskin. Olemme ylpeitä kehittämästämme nosturista, jonka suorituskyky ylittää kirkkaasti sekä edelliset mallimme että kilpailijoiden mallit", Berti sanoo.

Tuomariston perustelut JMG Cranesin valinnalle Swedish Steel Prize 2017 -finalistiksi ovat:

"JMG Cranes on kehittänyt ainutlaatuisen, erittäin kompaktin nosturin, jonka käyttökohteet ovat hyvin monipuolisia. Pelkistetty muotoilu yhdistettynä sähköiseen voimansiirtoon ja erinomaiseen käsiteltävyyteen mahdollistaa sen käytön sekä sisätiloissa että ulkona. Lisäksi tehokkaalla pick and carry -mallin nosturilla on hyvä nostokapasiteetti. Erinomainen suorituskyvyn ja painon suhde on saatu aikaan optimoimalla puomin suunnittelu ultralujien terästen avulla. Lisäksi tiekuljetus on helppoa irrotettavien tukijalkojen ja vastapainojen ansiosta."

Lähes 20 vuoden ajan Swedish Steel Prize on antanut tunnustusta ja palkinnut pieniä ja suuria yrityksiä sekä organisaatioita ja yksityishenkilöitä, jotka ovat kehittäneet erikoislujan teräksen potentiaalia mahdollisimman laaja-alaisesti hyödyntävän menetelmän tai tuotteen. Voittaja saa kuvanveistäjä Jörg Jeschken tekemän pienoisveistoksen ja 100 000 Ruotsin kruunun käteispalkinnon, jonka SSAB kannustaa lahjoittamaan voittajan valitsemalle hyväntekeväisyyskohteelle.

Lisätietoja Swedish Steel Prize -palkinnosta löytyy osoitteesta www.steelprize.com.

Lisätietoja:
Eva Petursson, tuomariston puheenjohtaja, Swedish Steel Prize, +46 243 712 04
Anna Rutkvist, projektipäällikkö, Swedish Steel Prize, +46 243 716 40