-          Tämä on SSAB:n Oxelösundin tehtaalle erinomainen hanke, jossa voidaan nyt toden teolla tutkia mahdollisuuksiamme vähentää riippuvuuttamme fossiilisista polttoaineista. Emme ainoastaan täysin vaihda polttoainetta, vaan saamme lisäksi myös paremman koneen, sanoo SSAB:n Oxelösundin tehtaan johtaja Jacob Sandberg.

SSAB:n sisäinen kuljetustoiminta on merkittävää. Siihen kuuluvat trukit ja muut ajoneuvot, jotka ovat tällä hetkellä lähinnä fossiilipolttoainekäyttöisiä. Oxelösundin sisäisissä kuljetuksissa käytetään yhteensä noin 50 erilaista ajoneuvoa.

Vuosien 2017 ja 2018 aikana SSAB:n Oxelösundin tehdas toteuttaa yhdessä Kalmarin ja tutkimusinstituutti TFK:n kanssa esittelyhankkeen, jossa 14 tonnin haarukkatrukki varustetaan polttokennoilla ja se käyttää vetyä polttoaineenaan. Tämä merkitsee, että trukin päästöt muuttuvat vedeksi. Haarukkatrukki on normaalissa käytössä sisäisissä kuljetuksissa ja sitä testataan 5-8 kuukautta kellon ympäri. Polttokennojen käytön vaikutukset analysoidaan ja arvioidaan muun muassa energiatehokkuuden, ympäristövaikutusten ja käyttökustannusten perusteella.

”Kalmarin strategia on toimia kestävien ratkaisujen johtavana toimittajana raskaisiin lastinkäsittelylaitteisiin ja tämä aloite on osoitus tavoitteestamme tehdä yhteistyötä johtavien toimijoiden kanssa. Kehittämämme uusi kone tukee SSAB:n siirtymistä kestävämpään toimintaan, sanoo Kalmarin haarukkatrukeista vastaava johtaja Thomas Malmborg.

Hanke toteutetaan SSAB:n, Kalmarin ja tutkimusinstituutti TFK:n yhteistyönä. Hankkeen budjetti on yli 10 miljoonaa Ruotsin kruunua ja päärahoittajina toimivat Ruotsin energiavirasto (Energimyndighet), SSAB ja Kalmar.

SSAB tekee jatkuvasti työtä pienentääkseen hiilidioksidipäästöjä omissa toiminnoissaan sekä lyhyellä että pitkällä tähtäimellä. Yhdessä LKAB:n ja Vattenfallin kanssa SSAB on mukana hankkeessa, jonka tavoitteena on hiilidioksidivapaa terästeollisuus poistamalla hiilidioksidipäästöt masuuniprosessista.

Lisätietoja antaa:
Sari Heikkinen, SSAB:n Oxelösundin tehtaan viestintäpäällikkö, [email protected],
puh: +46 70 594 6152