Kesän aikana Oxelösundin-tehtaalla on tarkoitus vähentää pölyämistä luonnontuotteiden avulla. Tarkoituksena on torjua pölyä Lotsängenin ja Ålön kaatopaikoilla sekä tasaisilla pinnoilla, kuten kuljetusosaston pysäköintialueella sekä sora-alueella.

Käytettävä tuote on lahokuusesta valmistettu ligniiniaine. Ligniini on orgaaninen aine, joka hajoaa luonnossa, ja on osa luonnon kiertokulkua. Ensimmäinen erä on juuri levitetty SSAB:n tuotantoalueella oleville helposti pölyäville pinnoille. Aine toimii liiman tavoin ja sitoo pienet hiukkaset suuremmiksi hiukkasiksi. Tämän tuloksena pintakerros kovettuu ja muuttuu joksikin aikaa kestävämmäksi. Näin ollen se kestää liikenteen aiheuttamaa kulutusta myös tien ollessa kuiva. 

– Olemme käyttäneet tätä ainetta vuodesta 2013 lähtien, ja se on toiminut vastaaviin tuotteisiin verrattuna erittäin hyvin. Aine on ihmisille, eläimille ja luonnolle täysin vaaraton, sanoo Meroxilla pölyntorjunnasta vastaava Idris Yasin.

Aineella on välitön vaikutus pintaan ja pölyäminen vähenee huomattavasti parin viikon ajaksi, liikenteen pinnalle aiheuttamasta kuormituksesta sekä sääolosuhteista riippuen. Tarkoituksena on harjoittaa pölyntorjuntaa kahdesta kolmeen kertaan vuodessa.

– Sadettajan ja vesitykin avulla voimme levittää ainetta tasaisesti ja melko nopeasti pinnoille, Idris Yasin selittää. 

Pölyntorjunta on osa projektia, jota tehtiin Oxelösundin kunnan, Oxelösundin sataman sekä SSAB:n yhteistyönä vuosina 2010–2014. Projektin tavoitteena oli eri toimintojen aiheuttamien pölyhaittojen vähentäminen. Vaikka projekti onkin päättynyt, SSAB on jatkanut työtä vähentääkseen ilmassa olevia ja paikkakunnalle leviäviä hiukkasia.

SARI HEIKKINEN