”On positiivista, että poliittisessa keskustelussa on ymmärretty tarve suurille investoinneille, jotta hiilidioksidivapaita teknisiä ratkaisuja voidaan kehittää. Tämä oli myös meidän toiveemme, kun lanseerasimme hiljattain yhdessä LKAB:n ja Vattenfallin kanssa projektin, jossa kehitetään hiilidioksidivapaata raudanvalmistusprosessia”, sanoo SSAB:n toimitusjohtaja Martin Lindqvist

”Kuten olemme jo aiemmin sanoneet, EU:lla täytyy olla päästöjärjestelmä, joka on rakennettu niin, että ympäristövaikutuksiaan minimoivat yhtiöt hyötyvät siitä. Lisäksi järjestelmän on autettava meitä kehittämään uusia teknisiä ratkaisuja”, Martin jatkaa. ”On myös muistettava, että vaikka yhtiönä kannatamme tätä EU:n laajuista hanketta, se ei korvaa ruotsalaisten poliitikkojen ja valtion tukea. Myös heidän on annettava tukensa fossiilivapaaseen Ruotsiin tähtääville hankkeille.” 

Fredrik Federley on tänään tehnyt perustamisaloitteen innovaatiorahastosta, jonka rahoittaja olisi EU:n päästökauppajärjestelmä (ETS). Rahaston tarkoituksena on jakaa taloudellista tukea kestävämpää ilmastoa edistäville tuotantoprosesseille.

”Ruotsissa LKAB, SSAB ja Vattenfall ovat käynnistäneet hankkeen, jonka tavoitteena on terästuotanto ilman hiilidioksidipäästöjä vuoteen 2045 mennessä. Hanke vaatii teknistä kehitystä ja siksi rahaston olisi tuettava sitä”, Fredrik Federley sanoo.

Huhtikuun alussa SSAB, LKAB ja Vattenfall esittivät aloitteen, joka tähtää fossiili- ja hiilidioksidivapaaseen terästeollisuuteen. Yhdessä yhtiöt aloittavat teollisen kehitysprojektin löytääkseen ratkaisuja vetykaasupohjaiseen raudanvalmistukseen, mikä olisi todellinen tekninen harppaus. Huolimatta siitä, että SSAB:llä on maailman tehokkaimmat tuotantoprosessit, yhtiö on Ruotsin suurin yksittäinen hiilidioksidin tuottaja noin 10 prosentin osuudellaan.

Lisätietoja:
Viktoria Karsberg
, ulkoisen viestinnän johtaja, [email protected], +46 72 233 5288