Raahen tehtaalla neuvottelujen piirissä on koko henkilöstö, 2 455 henkilöä: SSAB Europe -divisioonan tuotannon ja tukifunktioiden kaikki työntekijät ja toimihenkilöt sekä SSAB Special Steels -divisioonan ja konsernifunktioiden työntekijät. Suunnitelmat merkitsevät enintään 210 työpaikan vähennystä (140 työntekijää ja 70 toimihenkilöä).

SSAB Europen osalta suunnitelmat ovat tarpeellinen osa konsernin aiemmin ilmoittamaa tehostamis- ja synergiaohjelmaa, joka on seurausta SSAB:n ja Rautaruukin viimevuotisesta yhdistymisestä.  Integraatio etenee suunnitellusti.

Ruukki Construction puolestaan jatkaa rakenteensa uudistamista ja on aloittanut lisäksi koko liiketoimintansa kattavan uuden kustannussäästöohjelman, jonka piiriin kuuluvat kaikki toimintamaat. Ohjelman tavoitteena on saavuttaa pysyvä vuotuinen vähintään 200 miljoonan Ruotsin kruunun kustannusvaikutus prosessointi-, hallinto-, markkinointi- ja myyntikustannuksissa täysimääräisesti vuodesta 2017 lähtien. Näillä kustannussäästöillä pyritään turvaamaan liiketoiminnan kannattavuus sekä tehostamaan toimintaa. Divisioonatasolla henkilöstön vähennystarve on noin 300 henkeä. Mikäli markkinatilanne säilyisi huonona, harkitaan ohjelman toisessa vaiheessa rakenteellisia lisämuutoksia yhtiön toimintaan.

Nyt Suomessa käynnistettävien yt-neuvottelujen piirissä on valtaosa Suomen henkilöstöstä tuotannossa, myynnissä ja tukitoiminnoissa eli yhteensä 434 henkilöä eri paikkakunnilla, mm. Alajärvellä, Espoossa, Helsingissä, Hämeenlinnassa, Kouvolassa, Kuopiossa, Oulaisissa, Oulussa, Pietarsaaressa, Porissa, Seinäjoella, Tampereella, Turussa, Vaasassa, Vimpelissä ja Ylivieskassa. Vähennystarve on enintään 85 työtehtävää (26 työntekijää ja 59 toimihenkilöä).

Sekä Raahen että Ruukki Constructionin yt-neuvottelut kestävät minimissään kuusi viikkoa. Suunnitellut henkilöstövähennykset on tarkoitus toteuttaa pääosin vuoden 2016 ensimmäisen vuosipuoliskon aikana. Osa vähennyksistä pyritään toteuttamaan määräaikaisia työsuhteita vähentämällä sekä luonnollista poistumaa hyödyntäen.

SSAB Europe -divisioona vastaa nauha-, kvarttolevy- ja putkituotteista Euroopassa ja sillä on maailmanlaajuinen tulosvastuu autoteollisuussegmentistä. SSAB Europen merkittävimmät tuotantopaikkakunnat ovat Raahe ja Hämeenlinna (Suomi) sekä Luulaja ja Borlänge (Ruotsi).

Ruukki Construction vastaa energiatehokkaiden rakentamisen ratkaisujen tuotannosta ja myynnistä. Plannja, joka aiemmin oli osa SSAB EMEAa, kuuluu nyt Ruukki Constructioniin.

Lisätietoja:

Taina Kyllönen, konsernin viestintäjohtaja, puh. +358 20 592 9040
Olavi Huhtala, johtaja, SSAB Europe, puh. +358 20 592 9157
Jarmo Tonteri, johtaja, Ruukki Construction, puh. +358 20 593 8837