Kuva: Cable Armin uudistetussa levitintangossa käytetään Hardox 500 kulutusteräksestä valmistettuja suojaputkia. Levitintangolla (kuvassa ympyröity) yhdistetään kauhan ketjut, lasketaan nostovarren vaijeria sekä ohjataan avausvaijeri nostovarresta kauhaan.

 

Cable Arm aikoo käyttää Hardox-putkia kahteen eri tarkoitukseen: vähentämään vaijerikäyttöisten kauhojen ruostumista ja lisäämään hydrauliikkakäyttöisten kauhojen nostovoimaa.

 

Ray Bergeron, Cable Arm ‑yhtiön omistaja ja yhtiön valmistamien ruoppauskauhojen suunnittelija, on saanut kansainvälistä tunnustusta ja useita palkintoja työstään ruoppausalan kehittämiseksi. Yritys hyödyntää ainutlaatuista, innovatiivista kauhamallia, jonka avulla vaaralliset materiaalit voidaan poistaa vesistöstä samalla kun saastuneiden sedimenttien sekoittuminen veteen estetään.

 

Kauhat räätälöidään siten, että ne toimivat parhaalla mahdollisella tavalla juuri omassa käyttökohteessaan. Alun perin vaijerikäyttöisen ruoppauskauhan levitintangossa käytettiin karoja, joissa oli karkaistusta teräksestä valmistetut telamalliset vaijeriohjaimet. Telat kuitenkin usein juuttuivat karaan kiinni, sillä suolavesi ruostutti niitä. Cable Arm suunnitteli levitintangon kokonaan uudelleen niin, ettei karoja enää tarvittu. Sen sijaan levitintangon sivulevyihin asennettiin palaset Hardox 500 ‑putkea, jolla estetään sivulevyjen sivuttaissuuntainen liike, mutta vesi pääsee poistumaan rakenteesta.

 

Kysyntää on ollut niin paljon, että Cable Arm on kehittänyt myös hydrauliikkakäyttöisen ruoppauskauhan. Myös tähän tuotteeseen yritys käyttää Hardox 500 ‑putkea. Lujalla putkella voidaan estää kauhan seinämien taipuminen sisään- ja ulospäin.

 

”Tuotteessamme ainutlaatuista on se, että putki on yhtä kovaa läpi koko seinämän paksuuden”, kertoo Fredrik Mikaelsson, joka vastaa putki- ja profiilituotteista SSAB:llä. ”Hardox-putket ovat kylmämuovattuja, hitsattuja putkia, jotka karkaistaan hitsaamisen jälkeen. Hardox-putkia on ollut saatavilla vasta lyhyen aikaa, mutta olemme jo osoittaneet että putket ovat tasalaatuisia ja niiden mekaaniset ominaisuudet, suoruus sekä pyöreys ovat samat toimituserästä toiseen.

 

SSAB on tuottanut Hardox kulutusteräksestä valmistettuja putkia Borlängessä lokakuusta 2013  lähtien. ”Tämä on vielä nuorta liiketoimintaa, mutta kiinnostus kasvaa koko ajan, ja niin kasvaa myyntikin”, kertoo Mikaelsson.

 

 

Vasemmalla: Hardox 500 ‑putkia käytetään Cable Arm ‑yhtiön vaijerikäyttöisissä ruoppauskauhoissa. Oikealla: Hardox-putkia käytetään hydrauliikkakäyttöisissä ruoppauskauhoissa.