Swedish Steel Prize -palkinnon myöntää vuosittain maailman johtava lujien terästen ja kulutusta kestävien terästenvalmistaja SSAB tunnustuksena innovatiivisimmasta lujan teräksen käyttötavasta. Brasilialainen Vale on yksi ehdokkaista tämän vuoden palkinnon saajaksi. Palkinnon voittaja julkistetaan 20. marraskuuta Tukholmassa pidettävässä tilaisuudessa.

”Olemme ylpeitä siitä, että meidät valittiin ehdokkaaksi kansainväliseen huippusuunnittelun kilpailuun, jollainen Swedish Steel Prize on”, toteaa José Cléber Rodrígues da Silva, joka työskentelee huoltoon liittyvän suunnittelun valvojana Carajásissa, Valen suurimmassa kaivosteollisuuden yksikössä. ”Tällaista ei ole ollut koskaan ennen. Seula kehitettiin vastaamaan suurten rautamalmikappaleiden aiheuttamiin ongelmiin kaivosten murskaamoilla.”

Seula muodostuu useista 3 x 3,30 m kokoisista kiinteistä ristikoista, joiden muoto on suunniteltu erityisesti kestämään suuria kiviä ja optimoimaan rautamalmin kulkua seulan läpi. Ristikot on asennettu 2 metriä korkean 21 x 18 m kokoisen tukirakenteen päälle, joka on puolestaan sijoitettu malmisiilon päälle.

”Tärkein syy lujan teräksen käyttöön oli kovuuden, erinomaisten mekaanisten ominaisuuksien ja kestävyyden yhdistelmä", Rodrígues da Silva kertoo. ”Lisäksi kovuus takasi kulutuskestävyyden seulassa virtaavaa rautamalmia vastaan.”

Vain kolmen kuukauden käytön jälkeen hyödyt olivat suuremmat kuin osattiin odottaa. Tämän ajanjakson jälkeen tukkeutumisen aiheuttama seisokkiaika väheni 92 prosentilla, ja keskeytyksistä aiheutuvien kustannusten väheneminen oli yli kolminkertainen projektin arvoon nähden.

Tuomariston perustelut

Swedish Steel Prize -tuomariston perustelut Valen valitsemiselle yhdeksi vuoden 2014 Swedish Steel Prize -ehdokkaista:

”Käyttämällä Hardox 450 -levyä, jossa lujuus ja sitkeys yhdistyvät kulutuskestävyyteen, Vale on suunnitellut uuden sukupolven seulat pääasiassa suuren mittakaavan kaivos- ja louhosteollisuuden käyttöön. Ristikon muoto ja yksittäisten levyjen leikkaustapa ovat ainutlaatuisia verrattuna perinteisiin, neliömallisiin rakenteisiin. Paremman materiaalin virtauksen ja helpomman huollon ansiosta uusi ristikko mahdollistaa lyhyemmät seikokit, mikä tuo huomattavia etuja sekä talouden että ympäristön kannalta.

Swedish Steel Prize -palkinto myönnettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1999. Sen tarkoitus on inspiroida sekä lisätä tietämystä lujien terästen mahdollisuuksista kevyempien, turvallisempien ja ympäristömyötäisempien tuotteiden kehityksessä.

Swedish Steel Prize -palkinnon voittaja saa 100 000 Ruotsin kruunun  arvoisen stipendin ja Jörg Jeschken suunnitteleman palkinnon. Palkintojenjakotilaisuus on osa kolmipäiväistä tapahtumaa, jossa noin 600 globaalin valmistus- ja terästeollisuuden edustajaa eri puolilta maailmaa osallistuu seminaareihin ja vierailuihin SSAB:n tehtailla.

Lisätietoja:

Marie Elfstrand, Johtaja, Mediasuhteet ja PR, +46 8 454 57 34

Leena Vanhanen, Johtaja, PR, +358 40 549 7842

Lataa kuvia SSAB:n Mediapankista