– Mack Trucks har lagt grunden för en banbrytande förbättring av en etablerad funktion i tunga fordon, säger Melker Jernberg ordförande för juryn och chef för affärsområde EMEA inom SSAB.

Vägtransporter med tunga fordon är en avgörande förutsättning för dagens utvecklade samhällen världen över. Även små förbättringar får stor effekt. Minskat slitage, mindre miljöpåverkan och förbättrad säkerhet betyder mycket med tanke på den mängd fordon som rullar på vägarna.

Mack Trucks nya lösning på hjulupphängningen innebär bättre vägegenskaper och minskat däckslitage på upp till 25 procent. Den nya hjulupphängningen ger också säkrare fordon och ökad förarkomfort.  Mack Trucks ingår i Volvo Group och är ett av USA:s största fordonsföretag med över 23 000 tillverkade lastbilar 2012.

– Mack Trucks visar hur man med innovativt och skickligt utvecklingsarbete kan utnyttja höghållfast stål till starkare, lättare och mer hållbara produkter, vilket är en del av prisets syfte, säger Melker Jernberg som understryker att det varit hård konkurrens mellan många bra bidrag.

Swedish Steel Prize delas ut i samband med ett tre dagar långt evenemang där deltagare från hela världen kan ta del av de senaste rönen om höghållfast stål. Prisutdelningen ägde rum under den avslutande festmiddagen som hölls på Stockholm nya evenemangscenter – Stockholm Waterfront.

Övriga nominerade bidrag tilldelades andra pris i Swedish Steel Prize 2013. Dessa var Condeco Technologies AG från Schweiz, Pesa Bydgoszcz S.A. från Polen och Tuff Trailer Pty ltd från Australien.

Swedish Steel Prize instiftades 1999 av SSAB med syftet att inspirera och sprida kunskap om höghållfasta stål och hur dessa kan användas till att utveckla lättare, starkare och mer hållbara produkter.