- Det är första gången vi jobbar i olja så det har varit en utmaning, berättar Nora Öhlund en av eleverna som ställer ut. Det är längre torktider, vilket vi inte varit vana med, säger hon.

Eleverna besökte SSAB i Luleå i början av oktober och arbetade sedan med sina verk ända fram till vernissagen. Under besöket fotograferade de flitigt för att sedan gå hem och hitta inspiration i bilderna, eller i idéer som dykt upp under besöket. Tavlorna är av skiftande karaktär med inspiration av många stilar och tekniker, här syns inspiration från collageteknik, graffitti och förebilder från den konst som många förknippar med industrialism och tidigare öststater.

- Det känns jätteroligt att få se konstverken i ett större sammanhang, säger Marianne Johansson, lärare på estetprogrammet. Eleverna har jobbat hårt för att skissa, bygga spännramar, måla och vänta ut torktider, fortsätter hon.

Att jobba med studiebesök på det här sättet är inte så vanligt, men SSAB i Luleå har ett fokus på konst genom NJA:s konstförening. Här försöker man hitta samarbeten kring utställningar och ett samarbete med esteterna och gymnasieskolan passade väl in i mixen.

I samband med vernissagen gjorde P4 Norrbotten ett reportage som finns att lyssna till på webben. Här berättar elever och lärare mer om projektet och inspirationen bakom konstverken.

Det finns fortfarande en chans att se konstverken som hänger kvar fram till mitten av januari.