75 år av ståltillverkning, 40 år som SSAB och Friskvårdscentrum 30 år. SSAB i Luleå har i år haft massor att fira och det gjordes med familjedagar för anställda med anhöriga den 23 september och 7 oktober. Båda dagarna till ära bjöd vädergudarna på sol och stämningen var verkligen på topp bland de runt 1280 gäster och SSABs funktionärer.

- Det var länge sedan vi bjöd in våra anställdas familjer så det var roligt att få göra det nu när vi har så mycket att fira. Flera av de barn jag pratade med tyckte att det var kul att äntligen få se mamma eller pappas jobb. Föräldrarna berättar att det blivit ett helt annat intresse för SSAB där hemma, berättar Sara Blix, projektledare för dagarna.

Förutom verksvisningar på masugnen, stålverket, stränggjutningen och koksverket samt en busstur runt området fanns det massor med aktiviteter på festivalområdet och Friskvårdscentrum. Bland annat fanns en biosalong med tre filmer som avlöste varandra. En rykande färsk film om tillkomsten av Norrbottens järnverk och SSAB (se här), en film om hur produktionen ser ut idag samt en kort film om Hybrit. Via VR-glasögon kunde man få sitt ett snabbt besök på masugnen, stålverket, stränggjutningen eller koksverket och ville man testa på hur det är att köra travers så kunde man göra det i traverssimulator.

- I restaurang Malmen bjöds det på "beredskapsfika" som det kunde se ut 1943 då det första järnet tappades. Ute på festivalområdet var det 1970-tals inspirerad lunch, mosbricka med chokladpucko, för att uppmärksamma att SSAB i år fyller 40 år, berättar Carin Sundén.