I år det 140 år sedan Domnarvets Järnverk togs i drift och 40 år sedan SSAB bildades. Järnverket har allt sedan starten varit en viktig del i utvecklingen av orten Borlänge. Utställningen ”140 år av ståltillverkning” som visas i utställningshallen i Borlänge bibliotek i sommar berättar om just detta.

-  140 år är en lång tid och att få med allt som har hänt är inte möjligt. Därför har vi valt att utgå från en tidslinje och lyfta ut de händelser eller personer som har varit extra viktiga i text och bild, förklarar Anna Östlund, kommunikationsansvarig på SSAB i Borlänge, som har lett projektet med att ta fram utställningen.

Se utställningen som en början på vår berättelse, inte som den slutliga.

 

Utställningen består dels av en tidslinje som börjar 1862 och slutar 2018, dels av fotografier, målningar och förklarande texter. Dessutom finns det ett filmbås där man bland annat kan höra och se Orvar Nyquist och Bo Berggren berätta om dramatiken när SSAB bildades för 40 år sedan, Kerstin Bäck om när hon började köra travers och SSAB Borlänges nya film för besökare. Och så saker och ting från förr och nu, som den oranga Domnarvsoverallen, en bit av den sista rälsen som tillverkades i rälsverket och ett paket cigaretter med DJ-loggan.

- Utställningen visas i biblioteket till och med 2 september, därefter kommer vi att ta hem den till oss på SSAB Borlänge. Var den ska placeras vet vi inte idag men det kommer vi att veta i höst, förklarar hon.

Under sommaren har Borlänge bibliotek öppet måndag-onsdag 12-18 och torsdag-fredag 10-16.