Swedish Steel Prize delas ut varje år av SSAB, den globala ledaren inom höghållfast stål och slitstål, i syfte att uppmärksamma innovativ design som utnyttjar höghållfast stål. Det vitryska företaget Belaz är en av fyra finalister till årets pris, som delas ut vid en ceremoni i Stockholm den 20 november.

- Vi är mycket glada över att vara en av finalisterna för Swedish Steel Prize, säger Leonid Trukhnov, chef för konstruktionsavdelningen för gruvutrustning på Belaz. Vårt främsta mål var att tillverka världens största dumper, som kan leverera högsta möjliga kapacitet till lägsta möjliga bränsleförbrukning.

Dumpern Belaz 75710 har en lastkapacitet på 450 ton, vilket gör den 25 procent mer produktiv än företagets näst största dumper. Den kan användas i temperaturer ned till -60 grader Celsius och på höjder upp till nästan 5000 meter över havet.

För att kunna uppnå så hög kapacitet valdes höghållfast stål för tillverkningen av ledhållaren, en komponent i dumperns upphängningssystem mellan axeln och den ram som sammankopplar dem med ett svänglager.

- Vi insåg att höghållfast stål var det bästa alternativet när vi började diskutera den rörliga upphängningen, säger Vladimir Zagorsky, chef för konstruktionsavdelningen för axelupphängning på Belaz. Konstruktionen krävde fyra hjul både fram och bak, tillsammans med fyrhjulsdrift, vilket krävde en ny upphängningslösning.

Juryns motivering

Swedish Steel Prize-juryns motivering till att utse Belaz som finalist till 2014 års Swedish Steel Prize är:

Genom att använda avancerat höghållfast stål kombinerat med en unik design har Belaz gjort världens största gruvtruck, som har betydande fördelar när det gäller produktivitet och bränsleekonomi. Weldox höghållfast konstruktionsstål används i axelupphängningen för att minska tjockleken och ändå kunna hantera de extrema belastningarna. Jämn lastfördelning mellan de främre och bakre hjulen i kombination med låg tyngdpunkt har lett till ökad stabilitet och högre säkerhet. Dessutom leder användningen av Hardox-slitstål i truckkorgen till minskat slitage och färre bucklor.

Swedish Steel Prize delades ut första gången 1999. Syftet är att inspirera till och öka kunskapen om möjligheterna att använda höghållfast stål för att utveckla lättare, säkrare och mer hållbara produkter.

Vinnaren av Swedish Steel Prize får ett stipendium på 100 000 SEK och en statyett som har skapats av konstnären Jörg Jeschke. Prisutdelningsceremonin äger rum i samband med det tre dagar långa Swedish Steel Prize-eventet, där cirka 600 internationella representanter från den globala tillverknings- och stålindustrin deltar i seminarier och platsbesök hos SSAB.

Bilder finns på SSAB:s mediabank

För mer information, kontakta: