Raahessa tehty maailmanluokan innovaatio mahdollisti suorakarkaistujen nauhatuotteiden tuomisen markkinoille, mikä toi asiakkaiden ulottuville ultralujat nauhateräkset, yli 700 MPan lujuusluokan rakenneteräkset ja kulutusta kestävät teräkset. Tätä ennen maailmalla oli suorakarkaistu ainoastaan levytuotteita.

Idean isä valimoteknikko Reijo Liimatainen sekä diplomi-insinöörit Tommi Liimatainen ja Mikko Hemmilä kuuluivat 15 vuotta sitten ryhmään, joka oli lopullisen innovaation takana. Senkin jälkeen on tehty paljon kehitystyötä sekä tuotteille että tuotantoprosessille: muun muassa tuotevalikoimaa on monipuolistettu ja kustannustehokkuutta lisätty.

 

”Olemme esimerkiksi laajentaneet mitta-alueita ja tehneet sekä entistä lujempia että toisaalta myös pehmeämpiä teräksiä, on luotu kokonaan uusia tuoteperheitä. Eräs viime vuosien tärkeimmistä kehittämiskohteista on ollut puhtaampi teräs, teräksen parempi muovattavuus, eritoten särmättävyys ja mekaanisen leikkauksen jäljen parantaminen”, kertoo Mikko Hemmilä.

”On hyvä muistaa, että suorasammutuksen avulla tehdään myös sellaisia teräslaatuja, jotka eivät karkene”, Tommi muistuttaa.

Pinnanlaatu ratkaisee

Erikoisterästuotteiden myynnistä Suomessa vastaava Jani Kastell tietää, mitkä ominaisuudet tuotteissa ovat asiakkaille tärkeitä.

”Näissä tuotteissa ratkaisevaa on pinnanlaatu, muovattavuus, ulkonäkö sekä sisäinen jännityksettömyys. Pintojen pitää olla siistejä ja hyvännäköisiä, jotta terästä voi käyttää suoraan lopputuotteeseen, kuten nosturin puomiin tai kuorma-auton lavaan. Raahen vahvuus on lisäksi ollut toimitustäsmällisyys sekä mitta-alueiden monipuolisuus”, Jani kertoo.