Tuloskasvu jatkui hyvän kysynnän vetämänä

Toisen vuosineljänneksen avainluvut

  • Liikevaihto oli 19 263 (17 115) milj. Ruotsin kruunua
  • Käyttökate oli 2 582 (2 167) milj. kruunua
  • Liikevoitto oli 1 630 (1 205) milj. kruunua
  • Tulos per osake oli 1,27 (0,86) kruunua
  • Operatiivinen kassavirta oli 1 325 (1 069) milj. kruunua
  • Nettovelkaantumisaste oli 20 (30) %

Toimitusjohtajan katsaus

SSAB:n vuoden 2018 toisen neljänneksen liikevoitto nousi 425 milj. kruunua edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna ja oli 1 630 milj. kruunua. Liikevoitto kasvoi myös edelliseen neljännekseen verrattuna pääosin SSAB Americas -divisioonan vetämänä. Vuosineljänneksellä kysyntä jatkui hyvänä ja markkinahintojen kehitys suotuisana markkinoillamme. Kasvatimme erikoislujien terästen toimituksia sekä SSAB Special Steels -divisioonassa että SSAB Europe -divisioonan Automotive-segmentissä.

SSAB Special Steels -divisioonassa kysyntä on vahvaa kaikissa segmenteissä, erityisesti raskaan liikenteen ja kaivosteollisuuden segmenteissä. Toimitukset toisella neljänneksellä kasvoivat 12 % 339 tuhanteen tonniin ja liikevoitto nousi 161 miljoonalla kruunua 522 miljoonaan kruunuun edellisvuoden toiseen neljännekseen verrattuna.

Kysyntä Euroopassa on vakaata ja hyvällä tasolla. SSAB Europe -divisioonan toimitukset olivat 963 tonnia ja liiketulos oli 907 miljoona kruunua. Hämeenlinnan valssaamolla neljänneksen aikana tapahtunut muuntajapalo rasitti toisen neljänneksen tulosta noin 50 miljoonalla kruunulla.

SSAB Americas -divisioonan toisen neljänneksen liiketulos nousi edellisvuoden vastaavasta ajanjaksosta 326 miljoonalla kruunulla 365 miljoonaan kruunuun. Kysyntä on kasvanut ja kvarttolevyjen markkinahinnat Pohjois-Amerikassa ovat olleet marraskuusta 2017 lähtien vahvassa nousussa. Markkinahintojen nousu vaikuttaa viiveellä SSAB Americas -divisioonan tulokseen sopimushinnoista ja läpimenoajoista johtuen. Toisen neljänneksen aikana Yhdysvaltain asettamat tuontitullit teräkselle EU:sta ja useasta muusta maasta astuivat voimaan. Noin 90 % SSAB -konsernin toimitusmääristä Yhdysvaltoihin valmistetaan paikallisesti. Asiakkaiden kanssa tehdään yhteistyötä tuotekohtaisten tullivapautusten saamiseksi niille tuotteille, jotka SSAB Special Steels ja SSAB Europe -divisioonat vievät Euroopasta Yhdysvaltoihin.

Fossiilivapaaseen terästuotantoon tähtäävä HYBRIT-hankkeemme edistyy suunnitelmien mukaisesti. Vuoden toisella neljänneksellä Ruotsin energiavirasto päätti rahoittaa HYBRIT-hanketta reilulla puolella miljardilla kruunulla pilottilaitoksen rakentamiseksi. Pilottilaitoksen rakentaminen aloitettiin kesäkuussa ja sen odotetaan valmistuvan vuonna 2020.

Huolimatta kasvaneiden kaupanesteiden aiheuttamasta poliittisesta epävarmuudesta, odotamme myös toisen vuosipuoliskon näkymien jatkuvan hyvinä. SSAB:llä on vahva markkina-asema kotimarkkinoillaan ja olemme suunnitelmien mukaisessa vauhdissa vuoden 2020 kasvutavoitteidemme saavuttamisessa. Kaiken kaikkiaan meillä on hyvät mahdollisuudet jatkaa kannattavaa kasvua ja vahvan kassavirran tuottamista.

Osavuosikatsaus ajalta 1.1.-30.6.2018 on tänään julkistettu kokonaisuudessaan englanniksi ja ruotsiksi ja on saatavilla yhtiön verkkosivuilla osoitteessa www.ssab.fi > SSAB-konserni > Sijoittajat > Raportit-ja-esitykset.

Kutsu SSAB:n osavuosikatsauksen 1.1.-30.6.2018 julkistukseen

SSAB järjestää analyytikko- ja mediatilaisuuden vuoden 2018 toisen neljänneksen osavuosikatsauksensa julkistamispäivänä perjantaina 20. heinäkuuta 2018 klo 09.00 CEST (10.00 EEST) Tukholmassa. Tiedotustilaisuus pidetään englanniksi ja sitä voi seurata myös webcast-lähetyksenä yhtiön internet-sivuilla www.ssab.com. Tilaisuuteen voi osallistua myös puhelinkonferenssin kautta.  

Aika ja paikka: Kello 09.00 CEST, World Trade Center (WTC) Tukholma, Kungsbron 1, konferenssihuone Manhattan.  

Puhelin:
+ 46 8 505 564 74 (Ruotsi),
+ 44 203 364 5374 (UK),
+ 1 855 753 2230 (USA).

Webcast-linkki: Webcast-lähetykseen 

Lisätietoja:
Sijoittajasuhteet: Per Hillström, IR-johtaja, [email protected], puh. +46 70 2952 912
Media Suomessa: Atte Kaksonen, [email protected], puh. + 358 50 3143 634

Osavuosikatsausta ei julkisteta suomeksi. Tämä lehdistötiedote on suomenkielinen tiivistelmä ruotsiksi ja englanniksi julkaistusta pörssitiedotteesta.